Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od Tesle do Jašarija: „Balkanci aerodromima ljute komšije“

London — Britanski nedeljnik „Ekonomist“ u jednom članku bavio se fenomenom novih imena aerodroma na Balkanu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

U tekstu pod naslovom „Terminali sa stavom: Preimenovanja balkanskih aerodroma sa ciljem nerviranja suseda“ navodi se da se „širom Balkana grade šljašteći novi aerodromski terminali i imenuju se na takav način da uznemire susede“.

„Futuristički novi objekat otvoren je u martu u Zagrebu, hrvatskoj prestonici. Preimenovan je po Franji Tuđmanu, ocu hrvatskog pokreta za nezavisnost. On je vodio žestoki rat protiv hrvatskih Srba, koje je podržavala Srbija i koji su stvorili odcepljenu srpsku republiku na trećini teritorije Hrvatske koja je bila kratkog veka. Većina Srba je 1995. proterana iz Hrvatske“, piše u članku.

„Ekonomist“ navodi da su „među žrtvama tog etničkog čišćenja bili i rođaci najpoznatijeg Srbina na svetu Nikole Tesle, pronalazača“.

„Tesla je Srbin rođen 1856. godine na teritoriji onoga što je danas Hrvatska, ali je emigrirao u Ameriku i Srbi i Hrvati ga smatraju svojim. Od 2006. beogradski aerodrom nosi ime po njemu, što smeta pojedinim Hrvatima“, stoji u tekstu.

Poznati ekonomski nedeljnik navodi da „ima još“ primera.

„Nakon 18 godina od završetka rata na Kosovu i dalje ne možete da letite sa ‘Nikole Tesle’ na ‘Adema Jašarija’, u čiju čast prištinski aerodrom nosi ime od 2010. Jašari je bio jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova koji je stradao zajedno sa desetinama članova šire porodice nakon srpske opsade njegovog uporišta 1998. godine. Danas je on heroj kosovskim Albancima, a za Srbe je đavo“, piše list.

„Ekonomist“ tvrdi da su „igru oko imenovanja aerodroma započeli Grci time što su aerodrom u Solunu 1992. godine preimenovali u ‘Makedonija'“.

„Grčka i Makedonija su u sporu od proglašenja makedonske nezavisnosti 1991. Grčka kaže da ime Makedonije implicira teritorijalnu težnju ka delu istorijske Makedonije koja se nalazi u Grčkoj. Makedonci su uzvratili 2007. promenom imena aerodroma u Skoplju u ‘Aleksandar Veliki’, po osvajaču iz perioda antičke Grčke kojeg svojataju obe zemlje. Ipak, nova vlada Makedonije želi bolje odnose sa Grčkom, tako da je moguće nova promena imena“, piše u članku.

Navodi se da „neka imena nisu promenjena“.

„U Bosni, sarajevski aerodrom i dalje je samo ‘Sarajevo’ kao i pre. Na pokušaj iz 2005. preimenovanja u ‘Alija Izetbegović’, po ratnom vođi bosanskih muslimana, veto je stavio međunarodni prokonzul Pedi Ešdaun. Podgorica je takođe i dalje ‘Podgorica’, osim na oznaci za prtljag. Tamo i dalje stoji TGD, podsećanje na vreme kada je crnogorska prestonica nosila ime Titograd po Josipu Brozu Titu, jugoslovenskom lideru koji je umro 1980. godine“, zaključuje „Ekonomist“.

Izvor: B92

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: