Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Od septembra opširnije gradivo o zločinima i genocidu u NDH

Datum objave: ponedeljak, 8 maja, 2017
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Banjaluka – Na putu do studentskih klupa, pa plate, prvo ide osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Tamo đake čeka novo gradivo, i to iz istorije.

Donja Gradina
Donja Gradina

Od nove školske godine, o zločinima i genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH više će učiti u završnim razredima osnovnih i srednjih škola. Nastavnici i profesori srpskog jezika i istorije prošle godine obučavani su u Memorijalnom centru Jad Vašem u Izraelu. I profesorka Gimnazije u Banjaluci Tatjana Jurić jedna je od njih.

“Mislim da je veoma važno podučavanje i učenje o holokaustu, pa i genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH. A to su sjećanja na nevine žrtve i odavanje počasti nevinim žrtvama zato što one to zaslužuju, razlikovanje dobra i zla, zatim, kakve su opasnosti od popularizacije ekstremnih režima”, kaže Tatjana Jurić, profesor istorije.

Da bi se to postiglo, na školskim klupama treba da se nađu i novi udžbenici iz tih predmeta za deveti razred osnovnih i četvrti razred srednjih škola. Zato će se izmjenom plana i programa raspisati i konkurs za nove udžbenike, kažu u Republičkom pedagoškom zavodu. Sadržaj postojećih, tvrde, nije prilagođen takvom izučavanju.

“To su udžbenici koji nisu mnogo promijenjeni u odnosu na udžbenike koji su korišteni i prije 10‚ 15, pa i 20 godina, jer se jako malo govori o zločinima nad srpskim narodom. Ti novi udžbenici koje će izdati Zavod za udžbenike i nastavna sredstva RS apsolutno se neće po cijeni razlikovati u odnosu na bilo koji udžbenik koji mi izdajemo”, rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Zato učenici još ove godine mogu da posude mlađim generacijama čitanke i knjige iz istorije. Već naredne, čitaće nove.

U četvrtom razredu srednjih škola, u knjigama istorije imaju 16 stranica o položaju Srba u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Tek od 2018. godine očekuje se veći broj stranica o ovoj temi.

Dok se ti udžbenici ne nađu u prodaji, nastavnici i profesori će se sami snalaziti. Za sada ne znaju kako će sve to izgledati. Tu inicijativu podržava Ministarstvo prosvjete, Univerzitet, izraelski memorijalni centar Jad Vašem, ali i Udruženje starješina Vojske Republike Srpske.

Izvor: Glas Srpske

Vezane vijesti:

Pojedinci žele da opstruišu izučavanje genocida nad Srbima …

Genocid ili holokaust? | Jadovno 1941.

Sramota je što Srbi o tuđim žrtvama znaju više nego o svojim …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top