Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Od Sadilovačke crkve do bezdane Delić jame

27.07.2013 - Sadilovačka crkva, Kordun

Mi Jadovničani, u subotu 27. jula 2013, bili smo sa našom braćom, potomcima Sadilovačkih Novomučenika. Služen je parastos u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, u Sadilovcu na Kordunu, koju su 2009 obnovili braća Gvozdenovići iz Novog Sada, potomci žrtava. Jedan od njih, Dragan, svjedočio je u crkvi o zločinu koji se tu dogodio.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 29. jula. 2013. godine.

Parastos je služio Otac Goran Slavnić, paroh plaščanski uz sasluženje Oca Nikole Malobabića, paroha koreničkog. Dana 31.07.1942. godine ustaški zlikovci su u ovoj crkvi pobili i zapalili 463 muškarca, žena i dece (od kojih 149 mlađih od 15 godina) iz Sadilovca, Bugara, Lipovače i okolnih sela. Jedini grijeh ovih nevino postradalih ljudi je bio to što su bili Srbi pravoslavci. U ovom stravičnom zločinu u toku Drugog svjetskog rata nestalo je oko 70% stanovništva ovog kraja. Danas u Sadilovcu  koji je kompletno spaljen 04.08.1995. nema Srba.

Nakon parastosa, krenuli smo da nađemo Delić jamu. Vodio nas je Branko C. kome su otac, dva brata, djed i baka bačeni u tu jamu. Iako tu nije bio od 80-tih godina, iako su staze zarasle, našao je Branko put do jame. Ni oznake da je teren miniran, nisu ga spriječile da priđe spomeniku. Sa nama su bila i dva sveštenika, Otac Nikola Malobabić i Otac Goran Slavnić. Služen je parastos. Kaže Branko da je ovo prvi put nakon 72 godine da je nad jamom služen parastos. Snimili smo Brankovu izjavu, tu iznad jame.

U Delić jami u Zavalju, kod sela Skočaja, između Bihaća i Nebljusa (na starom putu), ubijeno je i bačeno 27. i 28. jula 1941., 862 srpska civila iz susjednih srpskih sela Bosne i Like, od kojih iz Brankovog sela Meljinovca 82, Ličkog Petrovog Sela 20. Pobjeglo je iz jame nedoklanih šestorica Srba, muškaraca. Jama, iz koje žrtve nisu ekshumirane, zabetonirana je a spomenik devastiran.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: