Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Od Kulina bana do falsifikatorskih dana

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/tvrtko-spomenik.jpgPravljenje novog bosanskog čovjeka naporan je posao, zbog svega na šta se mora zažmiriti, da bi se vidjelo samo ono što se želi vidjeti, a uklapa se u koncept koji je izmaštala sarajevska politička elita.U Tuzli će u subotu biti zvanično otkriven spomenik kralju Stefanu Tvrtku Kotromaniću. Ono što je zanmljivo je da će na postamentu spomenika pisati titule bosanski ban i bosanski kralj.

Pravljenje novog bosanskog čovjeka naporan je posao, zbog svega na šta se mora zažmiriti, da bi se vidjelo samo ono što se želi vidjeti, a uklapa se u koncept koji je izmaštala sarajevska politička elita. U Tuzli će u subotu biti zvanično otkriven spomenik kralju Stefanu Tvrtku Kotromaniću. Ono što je zanmljivo je da će na postamentu spomenika pisati titule bosanski ban i bosanski kralj.

Druga titula je istorijski netačna, ali ne samo što je pisana latinicom, dočim je Kotromanjić koristio ćirilicu. Bolje reći nepotpuna, jer se Tvrtko u jesen 1377. godine (najvjerovatnije na Mitrovdan) krunisao sugubim (dvostrukim) vijencem za kralja Srba, Bosne, Primorja i Zapadnih strana u manastiru Mileševa u kome su počivale mošti svetog Save, izvojevača autokefalne Srpske pravoslavne crkve.

Tom prilikom je, kao potomak Nemanjića po ženskoj liniji, preuzeo prerogative Dušana Silnog na srpskom vlastelinskom prostoru i svom imenu dodao ono koje su simbolički nosili svi nemanjićki vladari – Stefan (ovjenčani-krunisani).

Retuširanje povijesti

A u istom gradu ovih dana je postavljen novi spomenik u parku, koji ima slične namjere da prošlost predstavi onako kako odgovara dnevnoj politici. U pitanju je obelisk na kojem je uklesan dio Povelje bana Kulina, ali samo dio koji ne bi iritirao lokalno stanovništvo, ukazujući na neku drugu religiju.

Sinoć je na spomenik postavljen papir sa izostavljenim dijelovima Povelje Kulina Bana, što je fotografijama zabilježio sajt Posavski obzor, iz svoje perspektive zaboravivši da napomene da je povelja Kulina bana pisana ćirilicom.

Povelja bana Kulina (ukošeni tekst nije uklesan na obelisku u Tuzli):

U ime oca i s(i)na i s(ve)toga d(u)ha.

Ja ban’ bos’n’ski Kulin’ prisezaju tebЪ kneže Kr’vašu i v’sЪm’ građam’ Dubrov’čam’ pravi prijatelj’biti vam’od’selЪ i do vЪka i pravi goj dr’žati s’vami pravu vЪeu dokolЪ s’m’ živ.

V’si Dubrov’čane kire hode po mojemu vladanju tr’gujuće, gdЪ si kto hoće krЪvati godЪ si kto mine pravov’ vЪrov’ i pravim’ sr’(d’)cem’ dr’žati je bez’v’sakoje z’ledi raz’v’Ъ što mi k’to da svojov’ voljov’ poklon’. I da im’ne bude od’moih’čest’nikov sile I do kolЪ u mene budu dati im’s’vЪt’i pomoć’ jajire i sebЪ kolikore moge bez’ v’sega z’loga i primis’la.

Tako mi b(og’) pomagaj i sie s(ve)t(o) evan’đelie.

Ja Radoje dijak ban pisah’siju knjigu poveljov’ banov’ od’ roždstva H(risto)va hiljada i s’to i os’m’deset i devet’ IЪt’, mЪseca av’gusta u d’vedesete i deveti d’n’, usЪčenie glave Jovana Kr’stitelja.

 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/spomenik_ban_kulina_u_tuzli 01.jpg

 

Tekst Povelje prilagođen današnjem jezičkom standardu:

“U ime oca i sina i svetog duha. Ja, ban bosanski Kulin, obećavam Tebi kneže Krvašu i svim građanima Dubrovčkim pravim Vam prijateljem biti od sada i dovijeka. I mir držati sa Vama i pravo povjerenje, dokle budem živ.

Svi Dubrovčani koji hode kuda ja vladam, trgujući, gdje god se žele kretati, gdje god koji hoće, s pravim povjerenjem i pravim srcem, bez ikakve zlobe, a šta mi ko da svojom voljom kao poklon. Neće im biti od mojih časnika sile, i dokle u mene budu, davat ću im pomoć kao i sebi, koliko se može, bez ikakve zle primisli.

Neka mi Bog pomogne i svo Sveto Evanđelje. Ja Radoje, banov pisar, pisah ovu knjigu banove povelje od rođenja Hristova hiljadu i sto i osamdeset i devet ljeta, mjeseca avgusta i dvadeset i deveti dan, (na dan) odrubljenja glave Jovana Krstitelja.”

Tvrtko, Tito i Piramide u Visokom

Prikrivanje stvarnih događaja iz prošlosti je pogubno na svim poljima društvenog života, što je pokazala komunistička istoriografija. Temeljno se u samoupravnom socijalizmu prikrivalo sve ono što nije odgovaralo vladajućoj eliti i njenoj politici, a posebno genocid nad srpskim narodom proveden u Drugom svjetskom ratu od strane Nezavisne Države Hrvatske i njenih naci-fašističkih saveznika.

To je i izazvalo krvoproliće postjugoslovenskih razmjera, odnosno neposjedovnje odgovarajućeg istorijskog sjećanja je dovelo do mogućnosti da se ta stvar uopšte ponovi.

Sve je počelo sa uzimanjem Tvrtkovog grba za nacionalni simbol zagovornika šerijatskog prava, a završilo je intervencijom u udžbenicima u kojima se djecu uči da pomenuti kralj nije krunisan u Mileševi, već u Milama kod Visokog.

Uskoro možemo očekivati i neko učenje po kojem je to urađeno zbog poštovanja drevnog svetišta ispod Piramida sunca i mjeseca, koje će u zapećak baciti i Ajvatovicu. To što svi ozbiljni istoričari i šira stručna javnost i krunisanje u Milama, i piramide u Visokom smatra šarlatanskim budaleštinama, neće spriječiti sumanute klerofašiste da povećavaju jaz između nekada istog naroda, koje nekoliko vijekova razlikuje vjera.

Ukoliko budemo šutili, opet će nas uvući u novi rat!

 

Izvor: FRONTAL.SRB

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: