fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Očekuju se optužnice za zločine na području Srpske

Hrvatska vojska ulazi u Mrkonjić Grad
Hrvatska vojska ulazi u Mrkonjić Grad

SARAJEVO, 26. APRILA – Šef Tima MUP-a Republike Srpske za istraživanje i dokumentovanje ratnih zločina Simo Tuševljak očekuje da Tužilaštvo BiH završi započetu istragu i podigne optužnice protiv visokih oficira Hrvatske vojske i HVO-a zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim civilima 1995. godine nakon akcije „Oluja“.

Tuševljak je izrazio nadu da će Tužilaštvo BiH nakon provedene istrage podići optužnice protiv bivših visokopozicioniranih oficira Hrvatske vojske, ali i drugih lica koja su s njima učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu na području RS.

„Centar javne bezbjednosti /CJB/ Banjaluka je 30. juna 2009. godine Tužilaštvu BiH podnio prijavu protiv 15 lica koja su nakon akcije `Oluja` izvela operacije `Maestral` i `Južni potez` kada su zauzeti Glamoč, Bosansko Grahovo i Drvar. Na popisu osumnjičenih su, između ostalih, generali Ante Gotovina, Rahim Ademi, Damir Krstičević, Miljenko Filipović, Ljubo Ćesić Rojs, Stanko Sopta, Zlatan Mijo Jelić i Željko Glasnović“, rekao je Tuševljak Srni.

Tuševljak je potvrdio da je Tužilaštvu BiH podnesena i posebna prijava za zločine koje je hrvatska vojska počinila nad srpskim civilima i zarobljenim srpskim vojnicima na području Mrkonjić Grada.

Direktor Centra za istraživanje ratnih zločina RS Janko Velimirović izjavio je ranije da je u javnosti najviše poznat slučaj u Mrkonjić Gradu gdje je formirana i masovna grobnica sa 181 tijelom, te da postoji i masovna grobnica u Kamenu kod Glamoča.

„Više puta se kalkulisalo s imenima koja se vežu za te događaje. Među njima su članovi komande zbornog područja Split, gdje je poslije Gotovine bio Rahim Ademi, a onda su komandanti gardijskih brigada HVO-a i HV-a“, naveo je Velimirović.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je Srni da Tužilaštvo ima predmet koji se odnosi na dešavanja za vrijeme i nakon operacije „Oluja“, te „Južni potez“ i „Maestral“, sa fokusom na stradanju srpskih žrtava u Mrkonjić Gradu.

„Poznato je da Tužilaštvo ima taj predmet ali mi, kao profesionalci, nikada ne možemo govoriti o kojim osobama se radi, niti davati bilo kakve detalje koji se odnose na određeni predmet“, izjavio je Grubešić.

On nije mogao potvrditi da li Tužilaštvo trenutno vodi predistražne ili istražne radnje u ovom predmetu, te naglasio da ne može prejudicirati da li će i kada biti podignute optužnice.

Hrvatski mediji su objavili da pred zagrebačkim Županijskim sudom još uvijek traje proces protiv bivših pripadnika 7. gardijske brigade „Puma“ zbog zlostavljanja i likvidacije pet zarobljenih srpskih vojnika u mjestima Mliništa i Halapići kod Glamoča. To je i jedini sudski proces koji se vodi u Hrvatskoj u predmetu ratnog zločina za područje zapadne Bosne u operaciji „Maestral“.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: