fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОЧЕКУЈЕ СЕ ПОТВРДА ПРЕСУДЕ ЗА УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ

Savo Strbac.jpg

БЕОГРАД, 15. ФЕБРУАРА /СРНА/ – Директор Документационо-информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац оциjенио jе да се након одбацивања поднесака Хрватске и њених америчких лобиста у Хашком трибуналу, може очекивати потврда пресуде двоjици хрватских генерала Анти Готовини и Младену Маркачу за „Олуjу“ и то за удружени злочиначки подухват.

Штрбац jе рекао Срни да би се, у одлучивању о првостепеноj пресуди у априлу, евентуално могло очекивати мало смањење казне за Готовину и Маркача, коjи су осуђени на 24 и 18 година због учешћа у удруженом злочиначком подухвату, коjи jе предводио Фрањо Туђман, а коначна пресуда до краjа године.

„То што jе Жалбено виjеће Хашког трибунала одбацило, након хрватског, и поднесак 12 хрватских лобиста, говори да се може очекивати да се потврди првостепена пресуда по питању удруженог злочиначког подухвата, чиjи jе циљ био траjно и присилно протjеривање Срба из Краjине, из Хрватске“, рекао jе Штрбац.

Он jе изразио задовољство што jе Жалбено виjеће Хашког суда одбацило захтjев 12 америчких наводних правних и воjних стручњака, уз оцjену да су пристрасни и да нису обjективни, те да су двоjица из те групе већ била раниjе укључена у оваj случаj, од коjих jедан као вjештак одбране Готовине, а други као извjештач УН, коjи jе тврдио да ниjе било злочина над српским цивилима у акциjи Медачки џеп.

„Ова судска одлука потврђиjе да jе све ово Хрватска излобирала и да су платили тих 12 величанствених, како су их представљали у Хрватскоj. Мислим да су их хашке судиjе добро научиле памети“, оциjенио jе Штрбац, додаjући да „приjатељ суда“ указуjе на правне пропусте, а не на чињенично стање неког случаjа.

Он jе оциjенио да би потврда квалификациjе злочина „Олуjа“ као удруженог злочиначког подухвата задовољила хрватске Србе и дала им могућност да се изборе за своjа изгубљена права, али и да покрену спорове против Хрватске за надокнаду штете за своjе убиjене наjмилиjе.

Штрбац додаjе да би потврда пресуде са овом квалификациjом била и „вjетар у леђа“ контратужби Србиjе против Хрватске за геноцид, као и тужби око 200 000 краjишких Срба пред судом у Чикагу против америчке компаниjе МПРИ и групе пензионисаних америчких генерала, коjи су планирали „Олуjу“.

„Хрватска и даље полаже наду да ће успjети да спасе генерале и хрватску државу, jер се боjи посљедица пресуде о удруженом злочиначком подухвату, jер тада више ништа неће бити као приjе“, навео jе Штрбац.

Жалбено виjеће Хашког трибунала одбацило jе jуче поднесак 12 америчких стручњака, коjи су тражили да се преиспитаjу налази у вези са незаконитим артиљериjским нападима током операциjе „Олуjа“ из првостепене пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

Виjеће jе уврдило да jе артиљериjски напрад на Книн, Обровац, Бенковац и Грачац био неселективан и незаконит и да jе био усмjерен против цивила.

 

 

Извор: срна

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: