Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

OČEKUJE SE POTVRDA PRESUDE ZA UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT

Datum objave: sreda, 15 februara, 2012
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

Savo Strbac.jpg

BEOGRAD, 15. FEBRUARA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da se nakon odbacivanja podnesaka Hrvatske i njenih američkih lobista u Haškom tribunalu, može očekivati potvrda presude dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču za “Oluju” i to za udruženi zločinački poduhvat.

Štrbac je rekao Srni da bi se, u odlučivanju o prvostepenoj presudi u aprilu, eventualno moglo očekivati malo smanjenje kazne za Gotovinu i Markača, koji su osuđeni na 24 i 18 godina zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je predvodio Franjo Tuđman, a konačna presuda do kraja godine.

“To što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo, nakon hrvatskog, i podnesak 12 hrvatskih lobista, govori da se može očekivati da se potvrdi prvostepena presuda po pitanju udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i prisilno protjerivanje Srba iz Krajine, iz Hrvatske”, rekao je Štrbac.

On je izrazio zadovoljstvo što je Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo zahtjev 12 američkih navodnih pravnih i vojnih stručnjaka, uz ocjenu da su pristrasni i da nisu objektivni, te da su dvojica iz te grupe već bila ranije uključena u ovaj slučaj, od kojih jedan kao vještak odbrane Gotovine, a drugi kao izvještač UN, koji je tvrdio da nije bilo zločina nad srpskim civilima u akciji Medački džep.

“Ova sudska odluka potvrđije da je sve ovo Hrvatska izlobirala i da su platili tih 12 veličanstvenih, kako su ih predstavljali u Hrvatskoj. Mislim da su ih haške sudije dobro naučile pameti”, ocijenio je Štrbac, dodajući da “prijatelj suda” ukazuje na pravne propuste, a ne na činjenično stanje nekog slučaja.

On je ocijenio da bi potvrda kvalifikacije zločina “Oluja” kao udruženog zločinačkog poduhvata zadovoljila hrvatske Srbe i dala im mogućnost da se izbore za svoja izgubljena prava, ali i da pokrenu sporove protiv Hrvatske za nadoknadu štete za svoje ubijene najmilije.

Štrbac dodaje da bi potvrda presude sa ovom kvalifikacijom bila i “vjetar u leđa” kontratužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid, kao i tužbi oko 200 000 krajiških Srba pred sudom u Čikagu protiv američke kompanije MPRI i grupe penzionisanih američkih generala, koji su planirali “Oluju”.

“Hrvatska i dalje polaže nadu da će uspjeti da spase generale i hrvatsku državu, jer se boji posljedica presude o udruženom zločinačkom poduhvatu, jer tada više ništa neće biti kao prije”, naveo je Štrbac.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo je juče podnesak 12 američkih stručnjaka, koji su tražili da se preispitaju nalazi u vezi sa nezakonitim artiljerijskim napadima tokom operacije “Oluja” iz prvostepene presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Vijeće je uvrdilo da je artiljerijski naprad na Knin, Obrovac, Benkovac i Gračac bio neselektivan i nezakonit i da je bio usmjeren protiv civila.

 

 

Izvor: srna
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top