Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OČEKUJE SE POTVRDA PRESUDE ZA UDRUŽENI ZLOČINAČKI PODUHVAT

Savo Strbac.jpg

BEOGRAD, 15. FEBRUARA /SRNA/ – Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocijenio je da se nakon odbacivanja podnesaka Hrvatske i njenih američkih lobista u Haškom tribunalu, može očekivati potvrda presude dvojici hrvatskih generala Anti Gotovini i Mladenu Markaču za “Oluju” i to za udruženi zločinački poduhvat.

Štrbac je rekao Srni da bi se, u odlučivanju o prvostepenoj presudi u aprilu, eventualno moglo očekivati malo smanjenje kazne za Gotovinu i Markača, koji su osuđeni na 24 i 18 godina zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je predvodio Franjo Tuđman, a konačna presuda do kraja godine.

“To što je Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo, nakon hrvatskog, i podnesak 12 hrvatskih lobista, govori da se može očekivati da se potvrdi prvostepena presuda po pitanju udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio trajno i prisilno protjerivanje Srba iz Krajine, iz Hrvatske”, rekao je Štrbac.

On je izrazio zadovoljstvo što je Žalbeno vijeće Haškog suda odbacilo zahtjev 12 američkih navodnih pravnih i vojnih stručnjaka, uz ocjenu da su pristrasni i da nisu objektivni, te da su dvojica iz te grupe već bila ranije uključena u ovaj slučaj, od kojih jedan kao vještak odbrane Gotovine, a drugi kao izvještač UN, koji je tvrdio da nije bilo zločina nad srpskim civilima u akciji Medački džep.

“Ova sudska odluka potvrđije da je sve ovo Hrvatska izlobirala i da su platili tih 12 veličanstvenih, kako su ih predstavljali u Hrvatskoj. Mislim da su ih haške sudije dobro naučile pameti”, ocijenio je Štrbac, dodajući da “prijatelj suda” ukazuje na pravne propuste, a ne na činjenično stanje nekog slučaja.

On je ocijenio da bi potvrda kvalifikacije zločina “Oluja” kao udruženog zločinačkog poduhvata zadovoljila hrvatske Srbe i dala im mogućnost da se izbore za svoja izgubljena prava, ali i da pokrenu sporove protiv Hrvatske za nadoknadu štete za svoje ubijene najmilije.

Štrbac dodaje da bi potvrda presude sa ovom kvalifikacijom bila i “vjetar u leđa” kontratužbi Srbije protiv Hrvatske za genocid, kao i tužbi oko 200 000 krajiških Srba pred sudom u Čikagu protiv američke kompanije MPRI i grupe penzionisanih američkih generala, koji su planirali “Oluju”.

“Hrvatska i dalje polaže nadu da će uspjeti da spase generale i hrvatsku državu, jer se boji posljedica presude o udruženom zločinačkom poduhvatu, jer tada više ništa neće biti kao prije”, naveo je Štrbac.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo je juče podnesak 12 američkih stručnjaka, koji su tražili da se preispitaju nalazi u vezi sa nezakonitim artiljerijskim napadima tokom operacije “Oluja” iz prvostepene presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

Vijeće je uvrdilo da je artiljerijski naprad na Knin, Obrovac, Benkovac i Gračac bio neselektivan i nezakonit i da je bio usmjeren protiv civila.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: