Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBUSTAVLjEN POSTUPAK PROTIV MIKELIĆA

srna2.jpgZAGREB,  (SRNA) – Županijski sud u Zagrebu obustavio je postupak protiv bivšeg premijera Republike Srpske Krajine Borislava Mikelića, kome se u obnovljenom postupku sudilo za ratni zločin protiv civila na području banijskog grada Petrinje.

 

Obnovljeni postupak je obustavljen nakon što je Županijsko tužilaštvo u Sisku odustalo od krivičnog gonjenja 73-godišnjeg Mikelića, koji je u prvom postupku 1993. godine, zajedno s još osam lica, u odsustvu osuđen na 20 godina zatvora.

 

Hrvatski mediji prenijeli su dopis tužilaštva u Sisku sudu u Zagrebu u kome piše da je poslije sprovedene istrage zaključeno da nema dokaza da je Mikelić povezan s djelima koja mu se stavljaju na teret.

 

Prema riječima Mikelićevog advokata Silvija Degena, u postupku koji je ocijenio „sramotnim i zbog tužilaca i zbog sudija koji su Mikelića proglasili krivim“, Mikelića nije teretio ni jedan od svjedoka.

 

O apsurdnosti slučaja svjedoči i to što se Mikelićev tadašnji advokat po službenoj dužnosti nije ni žalio na presudu kojom je bivši premijer RSK osuđen na 20 godina zatvora.

 

Za zločine koji su se Mikeliću stavljali na teret u međuvremenu je osuđen tadašnji komandant petrinjskog garnizona JNA Slobodan Tarbuk.

 

Sud u Sisku, koji je 1993. godine u odsustvu osudio Mikelića na tada najvišu zatvorsku kaznu od 20 godina zatvora, nedavno je odobrio zahtjev njegovog advokata Silvija Degena za obnovu postupka.

 

Slučaj je prebačen na Županijski sud u Zagreb koji je jedan od četiri specijalizovanih sudova za ratne zločine. Mikelić zbog bolesti nije dolazio na sud u Zagrebu, tako da je prva rasprava zakazana za 24. maj odložena i zbog njegovog odsustva, ali i zbog nedolaska zastupnika optužbe.

 

Predratni uspješni direktor petrinjskog „Gavrilovića“ bio je optužen da je pripremao i koordinirao akcije oružane pobune protiv hrvatske vlasti, kao i da je naređivao napade na Petrinju i ostala mjesta na Baniji.

 

Osim Mikelića zbog tih zločina osuđeno je još osam osoba koje su međuvremenu amnestirane.

 

Mikelić je 2004. godine tražio od hrvatskog ministarstva pravde ponovno razmatranje slučaja, tvrdeći da je žrtva montiranog političkog progona, kao i da je u inkrimisanom vremenu bio u bolnici.

 

On je u aprilu 1994. godine postao premijer RSK a, iako pravosnažno osuđen, od tada je učestvovao u pregovorima krajinskih Srba s hrvatskim funkcionerima koji su održavani i u Zagrebu.

 

Nakon sloma Krajine otišao je u Beograd, gdje je nakon nekog vremena osnovao Mesnu industrije „Galames“.

 

Bio je i potpredsjednik fudbalskog kluba „Partizan“, a 2003. godine bio je uhapšen u okviru istrage o ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Srbija je tada odbila da ga izruči Hrvatskoj, prenosi RTS.

 

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: