Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obnovljeno srpsko vojničko groblje u Tunisu

Datum objave: utorak, 19 juna, 2018
Veličina slova: A- A+

Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu, gde počiva 1.200 vojnika, prošle godine je potpuno obnovljeno. Posle decenija nebrige, Srbija je izdvojila sredstva, pa su bele sablje časti zamenile krstove. U godini kada se obeležava vek od završetka Velikog rata, srpsko vojnička groblje i spomen-kosturnica, dostojni su ratnika koji u njima počivaju.

Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu
Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu

Dvadesetak kilometara od grada-luke Bizerte u Tunisu je Menzel Burgiba, naselje na periferiji grada gde je međunarodno vojničko i hrišćansko groblje.

Groblje je u veoma lošem stanju. Grobovi su porušeni, nadgrobne ploče popucale, zarasle u travu… Ali, pri dnu groblja blista obnovljeni spomenik sa kupolom i natpis “Francuzima i Srbima umrlim za otadžbinu”.

Nedaleko je Srpsko vojničko groblje – sređeno i očišćeno. Sablje od livenog gvožđa, pobodene u zemlju u savršenom su redu. Na svakom je pločica, ime, grb, jedinica, lovorov venac.

“Preko 1.200 srpskih vojnika je sahranjeno na vojničkom groblju u Menzel Burgibi. Za njih 800 zna se tačno mesto, ime i datum rođenja. Međutim, ostali su sahranjeni kao neznani vojnici”, kaže turistički vodič Tomislav Štulić.

Groblje održava Vaurdija, koja je sada u osmoj deceniji. U prevodu sa arapskog na srpski jezik njeno ime znači Ruža. Živi u kući pored groblja i posle muževljeve smrti, sa sinom i unukom, brine o srpskom groblju. Sve koji su došli zajedno sa ekipom RTS-a je poljubila.

“Srećna sam što ste došli. Vi ste moja rodbina. Ovde su sahranjeni vaši. Mi smo jedno. Ja brinem o vašim precima. Nedavno je izdata knjiga o srpskim vojnicima koji su ovde sahranjeni. I ja sam u njoj”, kaže Vaurdija.

Od 1915. do 1917. godine više od 60.000 srpskih boraca je stiglo na obale severa Afrike, tako da je i tu deo srpske istorije. Oporavljali su se i lečili od posledica ranjavanja, gladi i tifusa posle prelaska Albanije. Leka, nažalost, nije bilo za više od 3.000 boraca. Njihove večne kuće su “tamo daleko” u Egiptu, Alžiru, Maroku i Tunisu.

Oko 10.000 srpskih vojnika stiglo je posle prelaska Albanije 1915. godine u Bizertu. Tada su sagrađene i drvene barake. Narednih nekoliko godina ovde im je bila druga kuća. To je još jedan dokaz neraskidivog prijateljstva između Tunisa i Srbije.

Izvor: RTS

Vezane vijesti:

Istoričar koji je popisao srpska vojnička groblja: Čuvar …

Sećanje na srpske junake | Jadovno 1941.

Na ćirilici! Ovo je spomenik koji su Nemci podigli Srbima u Prvom svetskom ratu!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top