Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

OBNOVLjEN RAD UDRUŽENjA OGNjENA MARIJA LIVANjSKA U BEOGRADU

Datum objave: subota, 13 oktobra, 2012
Objavljeno u Livanjsko polje
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/livno3.jpg

U Beogradu je 9. Oktobra 2012. godine održan skup na kome je doneta odluka da se obnovi rad Udruženja Ognjena Marija Livanjska. Sastanku je prisustvovalo 21 osoba iz Livna i okoline, kao i njihovih potomaka. Skup je protekao u vrlo pozitivnoj atmosferi, sa mnogo entuzijazma i ideja za budući rad. Potvrđena je želja i potreba Livnjaka i njihovih potomaka da se okupe i organizuju u formalno udruženje radi povezivanja što većeg broja ljudi sa zajedničkim ciljem da se (između ostalog): podrži rad Crkvene opštine Lijevno, pomogne pri obnovi crkava i grobalja livanjskog kraja, održava aktivna veza između Livnjaka u Beogradu i livanjskog kraja, neguje sećanje na sve žrtve ustaških zločina za vreme Drugog svetskog rata i postradale u ratu 1992-1995 kroz godišnji parastos koji će se održavati na dan Ognjene Marije 30. Jula, kao i negovanja običaja, kulture i tradicije Pravoslavnih Srba Livana i livanjskih sela. Udruženje planira i godišnje društveno sakupljanje Livnjaka i njihovih potomaka prve subote u junu svake godine. Sve dodatne ideje i sugestije za rad udruženja su dobrodošle.

Na skupu je doneta odluka da se društvo i formalno registruje. Za predsednika društva je izabran Nikola Petrović; izabran je i Upravni odbor čiji su članovi, pored predsednika udruženja, Dijana Kovačić, Gordana Dostanić, Miloš Damnjanović, Milan Vukovljak, Siniša Jagodić, Željko Baroš, Jovan Mihajlo i Nikola Đuran. Skupu su takođe prisustvovali, i izrazili želju za aktivnim učešćem u radu udruženja: Ranko Jovanović, Momčilo Grković, Milan Maljković, Mirko Bošković, Vojin Stojić, Rade Jagodić, Željko Kovačić, Vlada Maljković, Radovan Marčeta, Mira Marčeta, Ilija Erceg, Aleksandar Radeta, Dragan Gaćinović i Đorđe Jović.

Na kraju sastanka, novoizabrani Predsednik je prisutne detaljno upoznao sa aktuelnim dešavanjima i problemima u našem kraju, što je praćeno sa velikim interesovanjem svih prisutnih, kao i nekim idejama za budući rad i aktivnosti. Dogovoreno je da prvi i glavni zadatak svih prisutnih bude širenje vesti o obnovi rada Udruženja i okupi što veći broj novih članova spremnih za aktivan doprinos ostvarenju ciljeva Udruženja. Ovom prilikom molimo sve zainteresovane Livnjake i njihove potomke da nam se jave i pridruže u budućem radu. Možete nac kontaktirati preko bilo koga od navedenih, vama poznatih članova ili preko sledećih osoba: Nikola Petrović (tel: 064 615 5073; email: bonip.bg@gmail.com), Miloš Damnjanović (tel: 063 287 876; email:milosd83@gmail.com), Gordana Dostanić (tel: 064 613 0103; email: gdostanic@gmail.com), Dijana Kovačić (tel: 063 606 862; email:dijana.p.kovacic@gmail.com), kao i preko Crkvene opštine Lijevno.

UDRUŽENjE OGNjENA MARIJA LIVANjSKA

Izvor: EPARHIJA BIHAĆKO-PETROVAČKA

 

Vezane vijesti:

Livanjsko polje – neposredno pred rat 1992. godine

Pročitajte knjigu “Ognjena Marija Livanjska”

Promocija knjige „Ognjena Marija Livanjska” u Hramu Svetog Trifuna u Beogradu

RTRS – PEČAT – 20. oktobar 2011. – Reportaža o stradanju Srba 1941. u jami Ravni Dolac, Livanjsko polje

SLUŽEN PARASTOS SRBIMA BAČENIM U JAMU RAVNI …

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top