Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obnovljen rad Društva srpsko – jevrejskog prijateljstva

Senator Republike Srpske Arie Livne izjavio je večeras da je jedan od ciljeva obnavljanja rada Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva pokušaj da se sa Jevrejima iz Izraela i iz cijelog svijeta ostvare kontakti koji mogu biti na korist Srpske.

Osnivačka skupština Društva srpsko - jevrejskog prijateljstva
Osnivačka skupština Društva srpsko – jevrejskog prijateljstva

On je, nakon Osnivačke skupštine Društva, rekao novinarima u Banjaluci da je jedan od razloga osnivanja ovog društva i zajednička sudbina Srba i Jevreja u Drugom svjetskom ratu i održavanje uspomena na te dane.

Livne, koji je i predsjednik banjalučkog Jevrejskog kulturnog centra, naveo je da je za osnivanje Društva izabran dan uoči 9. januara – Dana Republike Srpske i drugi dan Božića.

“Živimo u teškom periodu istorije kada je veoma važno da narodi koji saosjećaju i koji možda imaju zajedničke interese budu bliskiji, da sarađuju. Mi ćemo to i uraditi”, naglasio je Livne.

Zoran Pejašinović, koji je izabran za jednog od dva potpredsjednika ovog društva, podsjetio je da je slično društvo postojalo 1992. godine, ali da je, nakon kraćeg vremena, prestalo sa radom. On je dodao da će sjedište obnovljenog Društva biti u Banjaluci.

Pejašinović je naglasio da Srbe i Jevreje povezuje mnogo toga, a najviše teška sudbina u 20. vijeku, što je samo po sebi dovoljno da se radi na zajedničkim interesima u mnogim oblastima.

“Nadam se da će to biti učinjeno i kada je riječ o kulturi sjećanja. Jevreji imaju razvijenu kulturu sjećanja, naročito u vezi sa holokaustom, a Srbi tu kulturu nemaju dovoljno razvijenu. Takođe, treba da se borimo protiv negiranja holokausta i antifašizma, te svojatanja toga po potrebi, što je naročito prisutno u BiH”, naglasio je Pejašinović.

Za predsjednika Društva srpsko – jevrejskog prijateljstva izabran je Aleksandar Lazarević, a Đorđe Mikeš, uz Pejašinovića, za potpredsjednika Društva.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: