fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 76 godina od zločina nad civilima na Terazijama

U Beogradu su danas položeni vijenci i odata počast povodom obilježavanja 76 godina od zločina koji su u Drugom svjetskom ratu počinile okupacione snage koje su na stubove javne rasvjete na Terazijama objesile petoricu Beograđana, optuženih za pružanje otpora.

 U Beogradu su danas položeni vijenci i odata počast povodom obilježavanja 76 godina od zločina koji su u Drugom svjetskom ratu počinile okupacione snage koje su na stubove javne rasvjete na Terazijama objesile petoricu Beograđana, optuženih za pružanje otpora.
76 godina od zločina nad civilima na Terazijama Foto: SRNA

Državnu ceremoniju odavanja počasti predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, a u ime Skupštine grada Beograda, na Spomenik obješenim rodoljubima na Terazijama vijenac je položio član Gradskog vijeća Stevo Tatalović.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Negovan Stanković rekao je novinarima da je Vlada Srbije maksimalno posvećena dostojanstvenom sjećanju na sve učesnike i događaje iz svoje istorije.

„Danas obeležavamo dan kada su fašisti u Drugom svetskom ratu počinili ratni zločin, upravo ovde na Terazijama, vešajući pet nedužnih civila“, naveo je Stanković.

Prije 76 godina, na današnji dan, njemačke okupacione snage objesile su na stubove javne rasvjete petoricu Beograđana, optuženih za pružanje otpora.

Inicijator i glavni organizator vješanja petorice Beograđana u centru grada na današnji dan 1941. godine bio je SS major Karl Kraus, prvi šef beogradskog Gestapoa, dok je njegov glavni pomagač bio šef Uprave grada Beograda Dragi Jovanović.

Egzekuciju je načelno odobrio vojni zapovjednik Srbije general Hajnrih Dankelman, a izvršenje je povjereno Ajnzackomandi i Specijalnoj policiji.

Na sastanku kod Dankelmana, Kraus i njegov pretpostavljeni konstatovali su da se „Beograđani, uprkos preduzetim mjerama, nisu umirili i da se u gradu nastavljaju akcije protiv okupacione sile i komesarskog upravno-policijskog aparata, što iziskuje sprovođenje egzemplarne odmazde u Beogradu radi efektnog zastrašivanja stanovništva“.

Kraus se energično zalagao da to bude vješanje u centru grada.

U spomen na obješene Beograđane, grad Beograd je na trgu Terazije, u neposrednoj blizini Igumanovljeve palate, 1983. godine postavio Spomenik obješenim rodoljubima, djelo akademskog vajara Nikole Jankovića.

Spomenik je postavljen na mermernom postamentu, visine 400 centimetara, a prečnika 80 centimetara, dok reljef prikazuje prizor vješanja petorice Beograđana koje su počinile okupacione vlasti.

U neposrednoj blizini spomenika postavljena je spomen-ploča sa epitafom: „Borcima za slobodu koje su fašistički okupatori obesili na Terazijama 17. avgusta 1941. godine – Jovanu Jankoviću, radniku, Ratku Jeviću, zemljoradniku, Velimiru Jovanoviću, zemljoradniku, Svetislavu Milinu, radniku, Miloradu Pokrajcu, učeniku. Građani Beograda“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

OBILjEŽENE 74 GODINE OD NjEMAČKIH ZLOČINA NAD …

Spomenik obešenima od okupatora u Beogradu o kome se vrlo malo zna!!!

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: