Obilježeno 76 godina od formiranja Karanskog bataljona

Datum objave: nedelja, 3 septembra, 2017
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

U mjestu Karan, kod Prijedora, održan je tradicionalni narodni zbor, čime je obilježeno 76 godina od formiranja Karanskog bataljona, koji je u Drugom svjetskom ratu dao 15 narodnih heroja.

Karanski bataljon Foto: SRNA
Karanski bataljon Foto: SRNA

Borci Karanskog bataljona ratovali su u skoro svim republikama bivše Jugoslavije.

Manifestacija je započela polaganjem vijenaca na spomen-biste narodnim herojima Ratku Marušiću i Žarku Zgonjaninu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da je sa Karana krenula odbrana naroda Kozare.

“Ove velike žrtve ne možemo zaboraviti i zato se svake godine na ovom časnom mjestu sjetimo ustanika i da uputimo poruku da gradimo bolji Prijedor i Republiku Srpsku”, naglasio je Đaković.

On je dodao da su se na put i svijetlu tradiciju Karanskog bataljona danas podsjetili i članovi Planinarskog društva “Klekovača” iz Prijedora koji su organizovali marš “Tragom partizana Karanskog bataljona” i prepješačili rutu od Patrije do Karana.

Predsjednik SUBNOR-a grada Prijedora Veljko Rodić poručio je da potomci Karanskog bataljona nastavljaju da njeguju tradiciju.

“SUBNOR i grad Prijedor njeguju tradiciju borbe kozarskih boraca. Njegovanje te tradicije je najbolja potvrda da slobodarski duh i dalje je prisutan, iako nas je svake godine sve manje, ipak, ne smijemo zaboraviti te uspjehe”, istakao je Rodić.

Prisutnima se na zboru obratio i zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš koji je istakao da je Potkozarski kraj mnogo stradao u Drugom svjetskom ratu, a da to najbolje potvrđuju podaci da je svaki peti stanovnik ubijen ili je završio u nekom od logora.

“Kozara je iznjedrila i narodne heroje, one najhrabrije koji su dali svoje živote da bi pokoljenja uživala u slobodi i naš je zadatak da je čuvamo, a njih se uvijek sjećamo”, rekao je Miljuš.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Prijedor: Obilježena godišnjica rođenja i smrti Mladena …

Obilježeno 75 godina od proboja obruča na Kozari | Jadovno …

Metak nije ispaljen. Sve su radili kama, nož i tupa sredstva …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top