fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽENO 70 GODINA OD USTAŠKOG MASAKRA

Crkva Glina

U Glini je danas, u prisustvu najviših predstavnika Srba u Hrvatskoj, odata pošta za 400 Srba koje su pobile ustaše u maju 1941. godine. Liturgiju i parastos u Crkvi Rođenja presvete Bogorodice služio je Njegovo preosveštenstvo episkop gornjokarlovački Gerasim uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije. Parastos i komemoracija održani su i kod spomen-kosturnice na pravoslavnom groblju u Glini.

„Uprkos onim koji na sve moguće načine ometaju okupljanje i sjećanje na pobijene Srbe, mi ćemo se okupljati i sjećati, ne samo zbog identiteta žrtavaj nego i zbog vjere u zajednički život“, poručio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, koji je i poslanik u Saboru.

On je naglasio da za sjećanje nije dovoljno jedanput godišnje otići u Jasenovac i održati protokolaran govor, nego se treba podsjetiti i na Jadovno, Sloboštinu, Slabinju i druga stratišta.

Rukovodilac nevladine organizacije „Dokumenta“ Vesna Teršalić rekla je da su žrtve u Glini – žrtve svih u Hrvatskoj i izrazila žaljenje zbog svake žrtve u oba rata.

Ona je predložila da se na zgradu Hrvatskog doma u Glini vrati spomen-ploča, ali i da se domu vrati nekadašnje ime Spomen-dom pod kojim je sagrađen 1969. godine na mjestu crkve u kojoj su krajem jula i u avgustu pobijeni Srbi iz nekadašnjeg sreza Vrginmost, a koja je kasnije srušena.

Vijence su položile delegacije Srpskog narodnog vijeća, Ambasade Srbije u Hrvatskoj, delegacija županije, antifašista, Sedme banijske divizije i manjinske samouprave Gline i Petrinje.

U Hrvatskom domu danas je predstavljena knjiga „Glina 1941“ autora Čedomira Višnjića, Branka Vujasinovića i Drage Roksandića. „Onaj ko se ne zna nositi s prošlošću, neće se znati suočiti sa izazovima budućnosti“, rekao je Roksandić i naveo brojne primjere hrvatsko-srpske saradnje u 20. vijeku koji bi trebalo da „ponište efekte zločina koje su počinile obje strane“.

Višnjić je rekao da Glina danas ima šest puta manje stanovnika nego prije 80 godina i dodao da su ustaše pokoljem 400 Srba u maju 1941. godine htjele da unište građansku klasu za koju su znali da se neće identifikovati s njima, ali i da stvore jaz između Hrvata i Srba.

Knjiga je nastala na zapisima Branka Vujasinovića čiji su članovi porodice pobijeni u prvom majskom pokolju.

Promociji knjige prisustvovali su i hrvatski zvaničnici, među kojima potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac, te pomoćnici ministara unutrašnjih poslova, obrazovanja i kulture.

U Glini je danas registrovan i manji incident, jer je policija dobila dojavu o postavljenoj bombi dok su učesnici komemoracije, njih 150 ručali u hotelu „Kasina“ u centru grada. Policija je diskretno izvršili pretragu, pa mnogi ljudi koji su bili na ručku nisu ni znali da im prijeti opasnost od eksplozije, javili su hrvatski mediji.

U noći između 12. i 13. maja 1941. godine ustaše su u selu Prekopa, kod Gline, masakrirale 390 viđenijih glinskih Srba. Krajem jula iste godine, u znak odmazde zbog početka oružanog ustanka, u selu Banski Grbovac pobili su više od 1 000 mještana okolnih sela, a krajem jula i početkom avgusta u glinskoj crkvi ustaše su pobile više od 1 200 Srba iz sreza Vrginmost.

Godišnjica stradanja Srba u Glini obilježava se pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: