fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖЕНО 70 ГОДИНА ОД ОПСАДЕ ЛЕЊИНГРАДА

Lenjingrad

Санкт Петербург, други наjвећи град у Русиjи, данас jе обиљежио 70 година од почетка нацистичке опсаде Лењинграда, током коjе jе животе изгубило скоро милион људи.

Са jавног разгласа, радиjских и телевизиjских станица jутрос су емитовани звуци сирена за ваздушну опасност.

Опсада Лењинграда траjала jе 872 дана и спада међу наjтеже периоде за Русиjу током Другог свjетског рата.

Процjењуjе се да jе милион становника умрло од глади и бомбардовања док су бранили предграђа од надирања њемачке нацистичке воjске.

У Санкт Петербургу су обjављени записи 17-годишње дjевоjке Лене Мухине, коjа jе почела да води дневник у маjу 1941. године. Она описуjе своjе наде и страх током опсаде, али и наклоност према школском другу Владимиру и бриге због лоших оцjена.

Историчар Сергеj Јаров, коjи jе открио дневник у државном архиву и заложио се за његово обjављивање, каже да се ови записи могу упоредити са дневником Ане Франк, писаном у таjности у окупираноj Холандиjи. Дневник Лене Мухине државном архиву jе 1962. године поклонио анонимни донатор.

„Данас сам напунила 17 година. Лежим у кревету, имам температуру и пишем. Ака (породични приjатељ) jутрос jе донио 125 грама хљеба и 200 грама слаткиша. Већ сам поjела скоро сав хљеб, а слаткиши треба да потраjу десет дана“, написала jе Лена 21. новембра 1941. године.

Опсада jе почела 8. септембра, два мjесеца послиjе нацистичке инвазиjе на Совjетски Савез. У Лењинграду jе убрзо завладала несташица хране и прекинут jе рад даљинског гриjања и jавног превоза.

Временом се ситуациjа породице Мухина све више погоршавала, па Лена у децембру 1941. године пише како су морали да убиjу и поjеду кућну мачку.

Убрзо су од исцрпљености и глади умрле двиjе жене са коjима jе Лена живjела, маjка коjа jу jе усвоjила и жена по имену Розалиjа.

„Јуче уjутру ми jе умрла мама. Сада сам сама“, гласи кратак запис од 8. фебруара 1942. године.

Дневник се прекида 25. маjа 1942. године, када jе Лена написала да се нада да ће бити евакуисана.

Издавачи дневника успjели су да пронађу рођаке Лене Мухине у Москви и утврде да jе она преживjела опсаду Лењинграда и умрла 1991. године у 66. години. Ниjе засновала породицу, а пред своjим рођацима никада ниjе поменула да jе током рата водила дневник.

Извор: срна

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: