Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENO 70 GODINA GENOCIDA U DRAKULIĆU

drakulic_svijece.jpg

Služenjem liturgije i parastosa, te polaganjem vijenaca na spomeniku u banjalučkom naselju Drakulić, juče je uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, obilježeno 70 godina ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u selima Drakulić, Motike, Šargovac i rudniku Rakovac.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je da je današnji skup sjećanje na dan koji nije adekvatno kažnjen i koji će ostati ogromna rana srpskog naroda.

On je podsjetio da je 7. februar 1942. godine jedan od najtežih dana ovog kraja, kada je na prevaru ubijeno više od 2 300 ljudi, ne birajući nikoga, što je klasičan primjer genocida i etničkog čišćenja jednog naroda.

„Mi danas moramo da živimo u miru i moramo da se prisjetimo svih žrtava, pogotovo djece, ali da nikada ne zaboravimo patnju i lelek koji se na današnji dan protezao brdima oko Banjaluke“, upozorio je Dodik.

On je rekao da su ljudi ovog kraja stradali samo zato što su pripadali srpskom narodu, koji je uvijek bio na strani slobode i u dva svjetska rata bio na strani pobjednika.

„Srpski narod je uvijek imao mjeru i u borbi za svoju slobodu i tako je bilo i u prošlom ratu u kojem smo branili naše pravo da opstanemo“, rekaoje Dpdik.

On je naglasio da je RS najbolji izraz slobodarskih težnji srpskog naroda zbog čega joj treba odati posebnu pažnju, kao i svima koji su dali živote za nju, dok je odgovornost onih koji je vode da RS čuvaju na pravi način.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je vratila mogućnost srpskom narodu da obilježi mjesta svog stradanja i omogućila da se on okupi i na ovom mjestu.

„Oni koji su ovdje tražili spas a nisu ga mogli naći dali su svoje živote kao opomenu nama da se brinemo za život koji dolazi i da se posvetimo budućnosti“, rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da je budućnost RS stabilna i da će se ona razvijati u miru i da ona nije smetnja ničemu, te da će biti integrisana u širu evropsku zajednicu naroda.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović rekao je da je 7. februar 1942. jedan od najstrašnijih događaja u istoriji Banjaluke.

„Danas smo ovdje da se prisjetimo i nađemo u našim srcima mogućnost da oprostimo, ali da ne zaboravimo“, rekao je Davidović.

Parastosu i polaganju vijenaca na spomenik u Drakuliću prisustvovali su i predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić, ministri Petar Đokić i Anton Kasipović, potomci porodica ubijenih, te veliki broj mještana Drakulića, Motika i Šargovca.

Dvije satnije Druge tjelesne bojne poglavnika NDH Ante Pavelića ubile su u jutro 7. februara 1942. godine najmanje 2 300 Srba u selima Drakulić, Šargovac i Motike, od kojih je 550 djece.

Ustaše su ovaj zločin izvršile isključivo hladnim oružjem, bez ijednog ispaljenog metka, a prethodno su srpsko stanovništvo prevarili da će im dodijeliti hranu i da ne napušta svoje domove.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: