Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 26 godina od stradanja Srba u odžačkim logorima

U Crkvi Svetog Petra i Pavla u selu Novi Grad kod Odžaka, u Federaciji BiH, danas je služen parastos i položeni vijenci kod spomenika u crkvenoj porti povodom obilježavanjea 26 godina od stradanja Srba sa područja odžačke opštine.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomenika u porti Crkve Svetog Petra i Pavla u mjestu Novi Grad u Odžaku, u Federaciji BiH, danas je obilježeno 26 godina od stradanja Srba sa područja odžačke opštine.
Odžak – crkva Svetog Petra i Pavla
Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja logoraša „Odžak 92“ Milan Miletić rekao je da Srbi iz Odžaka ne smiju zaboraviti 8. maj 1992. godine kada su Hrvati i muslimani zarobili i u logore „Strolit“ i Osnovna škola „25. maj“ otjerali 1.294 Srba, od kojih 864 muškarca, 326 žena i 104 djeteta.

On je podsjetio da su tokom 62 dana, koliko su Srbi bili zatočeni u ovim objektima, nad njima primijenjene 132 metode mučenja.

„Torturu u logorima u Odžaku, a kasnije u Brodu i Orašju u BiH, te u pet logora na teritoriji Hrvatske, među kojima su `Lora`, zatvor u Puli, Kerestinac kod Zagreba i Slavonski Brod, nisu preživjela 42 logoraša“, rekao je Miletić u Vukosavlju, gdje su danas položeni vijenci kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima i civilima.

On je istakao da je silovanje, kao neteži ratni zločin, počinjeno nad 62 Srpkinje, od kojih je najmlađa imala 10 godina, a najstarija 60.

Miletić je rekao da su srpski logoraši sa područja Odžaka, nakon što je ovu opštinu 15. jula 1992. godine oslobodila Vojska Republike Srpske, premješteni u druge logore u BiH i Hrvatskoj.

Posljednji logoraš sa područja odžačke opštine razmijenjen je 26. maja 1993. godine u Ljubuškom.

Govoreći u ime udruženja, Miletić je izrazio nezadovoljstvo logoraša osuđujućim presudama, posebno za seksualno zlostavljanje koje je nad 60 žena izvršilo 57 pripadnika HVO-a i muslimanskih jedinica.

On je rekao da Udruženje i sve žrtve očekuju u ovoj godini procesuiranje najodgovornijih, članova Kriznog štaba HVO-a u Odžaku.

Prema podacima Udruženja, sva silovanja u Novom Gradu, ali i logorima u Odžaku vršili su pripadnici jedinice „Vatreni konji“ koja je djelovala u sastavu 102. brigade HVO-a.

Za ubistva, silovanja i zlostavljanje odžačkih Srba do sada je više lica osuđeno na ukupno 70 godina zatvora.

Odžački Srbi danas su raseljeni po Australiji i Evropi, a jedan broj ih živi u Vukosavlju, Modriči, Šamcu i Brodu.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomenika u porti Crkve Svetog Petra i Pavla u mjestu Novi Grad u Odžaku, u Federaciji BiH, danas je obilježeno 26 godina od stradanja Srba sa područja odžačke opštine.

Protojerej Nenad Tojić rekao je da Novi Grad od prijeratnih 540 domaćinstava sa više od 1.000 članova, danas ima 64 domaćinstva sa oko 200 članova.

„U selu je ukupno trinaestoro djece, od kojih školu u Novom Gradu po hrvatskom školskom programu pohađa šest učenika“, rekao je Tojić Srni.

On je istakao da povratnici nemaju bezbjednosnih problema, ali da zbog nezaposlenosti i siromaštva teško žive i napuštaju selo, ali i BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srpski logoraši: Zločine u Posavini pravosuđe tretira kao …

Grabovac: Odžak krije tajne lokacije ubijenih Srba | Jadovno 1941.

Rajilić: U Posavini bilo zatočeno više od 360 Srpkinja …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: