fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 25 godina od osnivanja vojne bolnice „Koran“

Na Palama je danas obilježeno 25 godina od osnivanja ratne vojne bolnice „Koran“ u oviru Četvrtog Sanitetskog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Na Palama je danas obilježeno 25 godina od osnivanja ratne vojne bolnice "Koran" u oviru Četvrtog Sanitetskog bataljona Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.
Pale – sjećanje Foto: SRNA

Kod spomen-obilježja ispred bivše vojne bolnice „Koran“ služen je parastos i položeni su vijenci.

Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina rekao je da je današnjim okupljanjem obilježeno i osnivanje ostalih ratnih bolnica na ovom području – „Podromanije“ na Sokocu, „Žice“ na Ilidži i „Kasindola“ u Istočnom Sarajevu.

Parađina kaže da je odata pošta svim ljekarima i medicinskim radnicima koji su tokom rata spasavali živote pripadnicima Vojske Republike Srpske i civilima na području sarajevsko-romanijske regije.

„Narod i borci ovoga kraja nikada neće zaboraviti ogroman doprinos koji su ljekari dali u četiri ratne bolnice i pokazali svoju humanost bez obzira na nacionalnu pripadnost pacijenata“, rekao je Parađina.

On je istakao da treba otrgnuti od zaborava sve značajne vrijednosti i na dostojanstven način njegovati i čuvati tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata.

„Potomci bi trebalo da čuvaju i njeguju tekovinu svojih predaka“, poručio je Parađina.

On je naglasio da spomen-obilježje ispred bivše bolnice „Koran“ simboliše svu veličinu i značaj ove ustanove u proteklom ratu.

Na uklesanoj ploči ispisano je da je u ratnoj bolnici na Koranu, od 4. aprila 1992. do 30. juna 1996. godine, liječeno više od 20.000 ljudi, te izvršeno više od 12.000 operacija.

Polaganjem vijenaca prisustvovali su predstavnici Boračke organizacije Pale, opštine Pale, Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i građani Pala.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: