fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 25 godina od osnivanja Druge posavske brigade

Polaganjem vijenaca i parastosom za poginule borce Vojske Republike Srpske kod Centralnog spomenika u Šamcu, obilježeno je 25 godina od osnivanja Druge posavske brigade.

25.godina od druge posavske brigade Foto: SRNA
25. godina od Druge posavske brigade
Foto: SRNA

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Lazar Blagojević istakao je da su se borci Druge posavske brigade nesebično žrtvovali u odbrani teritorije Republike Srpske.

„Ovo je prilika da se evociraju uspomene na te teške dane, da se sjetimo svih saboraca koji su izgubili život braneći Republiku Srpsku, kao i ranjenih boraca koji su preminuli nakon rata“, rekao je Blagojević obraćajući se okupljenima.

On kaže da je, prema evidencijama kojima raspolažu, u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 410 boraca Druge posavske brigade, više od 930 ih je ranjeno, tri se vode kao nestala, a kroz brigadu je od 1992. do 1995. godine prošlo oko 7.000 boraca i tim snagama branjena su 142 kilometra linije.

Nekadašnji zamjenik komandanta specijalnog bataljona Druge posavske brigade Bogdan Popović, koji iz Dervente dolazi svake godine da vidi svoje saborce, istakao je da treba da se njeguju sjećanja na ono što je stvarano u ratnim godinama i da se mlade generacije upoznaju o svemu što se tada događalo.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević naglasio je da nije prestala borba za Republiku Srpsku, da je velika odgovornost bila na Drugoj posavskoj brigadi, ali da ta odgovornost leži i na preživjelima i onima koji dolaze, da se uvijek sjećaju toga šta se događalo od 1992. do 1995. godine.

Milićević je rekao i da je obaveza Opštinske uprave i Boračke organizacije da još bolje i priličnije obilježavaju ovaj dan sjećanja na Drugu posavsku brigadu, koja treba da bude predstavljena u monografiji.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: