fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 25 godina od odbrane grada

U Prijedoru je danas obilježeno 25 godina od odbrane grada i sjećanje na 30. maj 1992. godine, kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 26 ranjeno.

U Prijedoru je danas obilježeno 25 godina od odbrane grada i sjećanje na 30. maj 1992. godine, kada je u napadu muslimanskih paravojnih formacija poginulo 15 boraca iz redova vojske i policije, a 26 ranjeno
Prijedor – obilježeno 25 godina od
odbrane grada Foto: SRNA

Parastosu poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata, koji je služen kod spomenika „Za krst časni“, prisustvovalo je više stotina građana Prijedora.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica izjavila je da još niko nije odgovarao za napad na Prijedor.

„A Srbi koji su bilo šta uradili u Prijedoru prema drugom narodu dobili su oko hiljadu godina zatvora, što u Hagu, sudu BiH i našem sudu! Krajnje vrijeme je da se krene sa procesuiranjem zločina prema Srbima“, istakla je Karlica.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kaže da je današnje obilježavanje prilika da se izrazi poštovanje prema braniocima Prijedora.

„Ponosan sam što smo danas ovdje svi jedinstveni, i policija, i vojska, i narod Prijedora, jer se jedino tako možemo odbraniti i opstati na svojim vjekovnim ognjištima i u svojoj Republici Srpskoj koju smo stvorili u krvavoj borbi“, poručio je Savčić.

On je dodao da je značaj obilježavanja ovakvih datuma ogroman, te da je opasno i pogubno što je novija istorija izbačena iz nastavnih planova i programa u školama.

„Sutra ćemo ovdje imati jedan drugi skup koji će imati drugačije sadržaje obilježavanja i drugačiju priču od one koja se stvarno dešavala“, rekao je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedor Zoran Predojević naveo je da je ovaj grad dao 174 poginula borca širom Republike Srpske.

„Mi smo i danas spremni da ponovo branimo i Republiku Srpsku i svoj grad, i ja čvrsto vjerujem da to neće biti potrebno jer samo suživotom, razumijevanjem i tolerancijom možemo bolje da živimo i da razvijamo grad“, kaže Predojević.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da je, zahvaljujući hrabrosti junaka koji su stali u odbranu grada, Prijedor prije 25 godina odbranjen.

„Ostala je `crna sjena` na dijelu istorije zajedničkog života na prostoru ovog grada jer je Prijedor uvijek želio mir, a pretrpio je strahove u Drugom svjetskom ratu i dobro je znao šta je to rat“, naglasio je Đaković.

Polaganjem vijenaca na spomenik „Za krst časni“, počast poginulima braniocima Prijedora odale su i delegacije ministarstava rada i boračko-invalidske zaštite i uprave i lokalne samouprave Srpske, republičke i prijedorske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, porodica boraca poginulih na današnji dan, ratnih vojnih invalida ranjenih na današnji dan, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Boračke organizacije grada Prijedora, Policijske uprave.

Pomenu za sve poginule u odbrani grada prethodili su polaganje vijenaca na spomen-ploču pripadnicima policije poginulim u odbrani grada u zgradi Policijske uprave Prijedor, a potom šetnja kroz grad u kojoj je učestvovalo više stotina Prijedorčana.

Obilježavanje sjećanja na odbranu grada prije 25 godina nastavljeno je prikazivanjem filma „Pamjatnik nahoda“ u Pozorištu Prijedor, a završiće se večeras koncertom etno-grupe „Trag“, koji građanima poklanja Udruženje djece poginulih boraca „Nasljeđe“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Prijedor: Spomen ploča za 36 policajaca (VIDEO) | Jadovno …

Svijeće za poginule i nestale borce Prijedora | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: