fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 25 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade

Polaganjem vijenaca na centralni krst i služenjem parastosa na Vojničkom groblju u Miljevićima, gdje su sahranjena 133 poginula borca Vojske Republike Srpske, obilježeno je 25 godina od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Foto Vaske

Pomen poginulim borcima služen je u Spomen-kapeli, u kojoj se nalazi 668 fotografija boraca ove brigade koji su poginuli u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sekretar Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Vaso Elez rekao je novinarima da je ova brigada brojala između 5.000 i 6.000 boraca. U ratu je poginulo 608 boraca, a 1.900 ranjeno.

Elez je naveo da je svaki treći borac brigade ranjen, a svaki osmi poginuo.

„Najviše poginulih boraca, oko 200, bili su pripadnici Drugog pješadijskog bataljona, koji je u ratu pokrivao brdo Mojmilo, Ozrensku ulicu, Grbavicu jedan, Hrasno i Vrbanja most“, naveo je Elez.

Prva sarajevska mehanizovana brigada pokrivala je trnovsko ratište, učestvovala u oslobađanju Trnova, a položaji brigade bili su i na Treskavici, Igmanu, u Srednjem i Nišićkoj visoravni kod Olova, podsjetio je Elez.

Prema njegovim riječima, brigada je branila koridor prema Hercegovini, kada se spojila sa hercegovačkim korpusom da bi bilo spriječeno spajanje teritorije Sarajeva pod kontrolom muslimanskih snaga sa Goraždem, kao i sadašnje dvije opštine Istočno Novo Sarajevo i dijelove opštine Istočna Ilidža.

Elez je dodao da je ova brigada u ratnom periodu pokrivala mnogo veću teritoriju, koja je potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma morala biti napuštena.

On je napomenuo da je na groblju Vranješ sahranjeno 100 poginulih boraca, a na porodičnim grobljima 82 poginula borca i svima su podignuti spomenici.

Opština Istočno Novo Sarajevo izdvojila je 130.000 KM za renoviranje spomenika, koji su vremenom oštećeni, a njihovo održavanje biće nastavljeno.

Elez je napomenuo da u opštini Istočno Novo Sarajevo živi 350 porodica poginulih boraca, te da su sve stambeno zbrinute, a radi se na zapošljavanju njihove djece.

U okviru obilježavanja Spasovdana – krsne slave i Dana opštine, na centralni krst na Vojničkom groblju u Miljevićima vijence su položile delegacije Grada Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Srajevo, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, veterani vojne policije i predstavnici Boračke organizacije iz Istočnog Novog Sarajeva i Trnova.

Služenjem Svete liturgije u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Istočnom Novom Sarajevu, jutros je počela centralna svečanost povodom obilježavanja Spasovdana – krsne slave i Dana opštine.

Potom je obavljen slavski obred, a u večernjim časovima slavska litija će krenuti ispred zgrade opštine i biće položeni vijenci na spomenik „Slava srpskom borcu“.

Opština Istočno Novo Sarajevo od 22. do 27. maja organizuje brojne svečanosti povodom obilježavanja Dana i krsne slave opštine – Spasovdana.

Slavske svečanosti biće završene 27. maja filmskim programom „‘Zlatni vitez’ u ‘Prvom kadru'“.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Četvrt vijeka od formiranja brigada sarajevskog područja …

Danas obilježavanje Dana odbrane Ilidže | Jadovno 1941.

Šehovac: Borci ne mogu zaboraviti poginule saborce | Jadovno …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: