Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 24 godine od formiranja Osmog odreda Specijalne brigade policije

U Istočnom Sarajevu danas je obilježeno 24 godine od formiranja Osmog odreda Specijalne brigade policije Republike Srpske.

Ratni komandant  Osmog odreda specijalne policije Branislav Okuka
Ratni komandant Osmog odreda specijalne
policije Branislav Okuka

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama služen je parastos poginulim pripadnicima ovog odreda, a kod spomen-obilježja kod Policijske stanice u Istočnom Sarajevu položeni su vijenci i cvijeće.

Ratni komandant Osmog odreda Secijalne policije Branislav Okuka istakao je da je sabornost i jedinstvo, herojstvo i junaštvo sarajevskih Srba vječno u temeljima Republike Srpske.

„Ponosni smo što smo dio Specijalne brigade policije koja je od Trebinja do Novog Grada branila svaki pedalj ove zemlje i učestvovala u svim značajnijim bitkama za Srpsku“, rekao je Okuka.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Srpko Kosorić podsjetio je da je u odbrambeno-otadžbinskom ratu 21 pripadnik Specijalne brigade policije ugradio život u temelje Republike Srpske.

Načelnik Centra javne bezbjendosti Istočno Sarajevo Srpko Kosorić.
Načelnik Centra javne bezbjendosti Istočno Sarajevo Srpko Kosorić.

„Ovo je dan kada odajemo počast palim saborcima, ali i kada se pripadnici specijalnih jedinica okupljaju i evociraju uspomene“, rekao je Kosorić.

On je naglasio da je Osmi odred, kao i svi drugi odredi MUP-a Republike Srpske, od formiranja angažovan na cijelom prostoru Republike Srpske.

„Ovaj odred formiran je u posebnim uslovima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, odnosno u vrijeme kada je opština Ilidža bila podijeljena na dvije strane i kada se ukazala potreba za formiranje interventne, odnosno, specijalne jedinice koja će djelovati na ovom prostoru, a kasnije i na cijelom prostoru Republike Srpske“, rekao je Kosorić.

On je istakao da ova jedinica i danas ima svoju ulogu i aktivnosti unutar MUP-a Republike Srpske, te da se angažuje u skladu sa potrebama.

Danica Rosuljaš, majka poginulog pripadninika Osmog odreda Specijalne brigade policije Dragoljuba Rosuljaša, kaže da je saborci njenog sina nikad nisu zaboravili i da su uvijek bili spremni da joj pomognu.

„Uvijek me pozivaju i sjete me se njegove kolege. Sve su mi pomogli, riješili stambeno pitanje“, dodala je ona.

Osmi odred Specijalne brigade policije Republike Srpske je za vrijeme rata brojao 448 pripadnika od kojih je 21 poginuo.

Kosorić je porodicama poginulih uručio medelje zasluga za narod.

Specijalni izaslanik predsjenika Republike Srpske Miladin Dragičević
Specijalni izaslanik predsjenika Republike Srpske Miladin Dragičević

Specijalni izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević izrazio je zadovoljstvo što Specijalna policija ima svoj dan kada preživjeli pripadnici ove jedinice odaju počast svojim saborcima.

„To su bili hrabri borci koji su uspjeli da odbrane naš narod na ovim prostorima. Svi preživjeli imaju obavezu da odaju počast i poklone se sjenama poginulih saboraca“, rekao je Dragićević.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Služen parastos za 32 srpska civila

Obilježene 24 godine od stradanja boraca čete „Petar Pandurević“

Žepa- Pomen mučki ubijenim srpskim borcima (VIDEO)

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: