Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Služen parastos za 32 srpska civila

Kod Spomen-obilježja na Čemernu kod Ilijaša sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili su danas parastos za 32 srpska civila iz ovog sela koje su prije 24 godine zvjerski ubili pripadnici takozvane Armije BiH.

Parastos za Srbe ubijene na Čemernu  Foto: SRNA
Parastos za Srbe ubijene na Čemernu
Foto: SRNA

Članovi porodica srpskih žrtava i predstavnici institucija Republike Srpske položili su cvijeće i prislužili svijeće na mjestu zločina koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH iz Breze, Visokog i Kaknja, i koji još nisu odgovarali za svoja nedjela zbog inertnog pravosuđa u BiH i Federaciji BiH.

U ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, vijenac je položio njegov izaslanik Miladin Dragičević, a u ime Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske potpredsjednik ove organizacije Veljko Lazić.

Parastos je služio paroh ilijaški jerej Božidar Tanović.

Parastos za Srbe ubijene na Čemernu Foto: SRNA
Foto: SRNA

Muslimanske jedinice iz sela Korita, Mahmutovića Rijeke i Orahova napale su Čemerno u ranim jutarnjim časovima 10. juna 1992. godine.

Pripadnici tadašnje Teritorijalne odbrane Breza ubili su 32 srpska civila i vojnika, među kojima je najviše bilo staraca, žena i djece, a selo su sravnili sa zemljom. Čemerno je danas potpuno pusto selo u kome nema nijednog Srbina povratnika.

Tokom napada na Čemerno ubijeni su gotovo svi stanovnci, a počinioci su imali jasnu naredbu pretpostavljenih da u ovom mjestu unište sve.

Oni stanovnici koji nisu ubijeni na kućnom pragu ili su u napadu ranjeni, odvedeni su u zloglasne logore za Srbe.

Kao i u ostalim muslimanskim napadima na srpska sela, i na Čemernu je opljačkano i odneseno u Sarajevo i okolna muslimanska sela sve što se moglo ponijeti, a selo je ostalo razoreno i spaljeno.

Čemerno - parastos
Foto: SRNA

Žrtve napada muslimanskih snaga na Čemerno su Miloš Bunjevac, Mirosava Bunjevac, Ranko Bunjevac, Slavojka Bunjevac, Đorđo Bunjevac, Koviljka Bunjevac, Goran Bunjevac, Rajko Bunjevac, Novko Ćetković, Spasenija Damjanović, Ranka Damjanović, Jadranka Damjanović, Staka Damjanović, Zdravko Damjanović, Manojlo Đuka, Gojko Ćurđić, Miroslav Janković, Sreten Janković, Radomir Jevtić, Svetozar Kapetanović, Ljubiša Lazendić.

U napadu muslimanske vojske iz Breze, Visokog i Kaknja ubijeni su i Milovan Malešević, Žarko Malešević, Nedeljko Mićić, Stanoje Mirković, Miro Pantić, Stana Rašević, Milinko Trifković, Janja Trifković i Rajko Trifković, dok se ostale žrtve vode kao nestale.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske 8. marta 2007. godine podnijelo je dopunjenu krivičnu prijavu sa dokazima i imenima 15 Bošnjaka koji su osumnjičeni za ove zločine.

Parastos je služen u organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Čemerno- bez Srba i bez pravde

Dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: