Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENO 20 GODINA OD ODBRANE GRADA OD „ZELENIH BERETKI“

Prijedor_obiljezavanje godisnjice.jpg

PRIJEDOR, 30. MAJA (SRNA) – U Prijedoru je
danas obilježena 20. godišnjica od napada paravojnih formacija „zelene beretke“ na grad u čijoj odbrani je poginulo 15, a ranjeno 25 pripadnika srpske vojske i policije.

Parastos je služen ispred spomenika poginulim
borcima i braniocima grada „Za krst časni“, a potom su brojne
delegacije položile vijence i zapalile svijeće.

 

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić istakao je da je ovaj događaj prelomio događanja u ovom regionu 1992. godine.

 

„Očito je da je to bio podmukao zločinački pir koji su ovdje izveli pripadnici bošnjačkog naroda, a dalje je podstakao neprijatne i bolne aktivnosti za sve, pa i za Bošnjake“, rekao je
Đokić i dodao da se ovaj događaj pokušava potisnuti u stranu i govoriti samo
kako se tu dogodio zločin u kojem su stradali Bošnjaci.

 

Prema Đokićevim riječima, ovakvim okupljanjem građana svjedoči se istini o tome šta se događalo i kako je ovdje otpočela spirala nesreće.

 

„Bošnjaci moraju preuzeti odgovornost da su toga dana, svjesno vođeni ili ne, oni praktično pokrenuli spiralu zločina koji su se dalje dogodili na ovom području“, rekao je Đokić.

 

Načelnik opštine Marko Pavić istakao je da je obilježavanje Dana odbrane grada došlo „u vrijeme kada se na Prijedor vrši naš narod naziva agresorom“.

 

„Ovo je samo jedan mali dio istine o proteklom ratu koji se danas obilježava i koji su porodice poginulih boraca željele civilizovano obilježiti i svijetu poslati poruku da će istina uvijek pobijediti, a da smo mi spremni na dijalog, toleranciju, pomirenje i zajednički život“,
naveo je Pavić.

On je dodao da uvijek ima snaga koje vuku nazad i žive na konfliktima. „Mi u Prijedoru takvim snagama nećemo dozvoliti da rade ono što su naumili“, naveo je Pavić.

 

Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Zdravka Karlica rekla je da porodice poginulih boraca posebno boli i peče zaborav i prekrajanje istine u
upotrebljivu ’istoriju`.

„Sjećanje na 30. maj 1992. godine za nas je veoma bolno, ali će ove porodice uvijek pamtiti taj dan i obilježavati, ne vrijeđajući nikog. Ne postoji samo jedna strana, jedna bol, jer ne mogu svi na
jednoj strani biti žrtve, junaci i patriote, a na drugoj zločinci kako to mnogi
nastoje da prikažu“, istakla je Karlica.

 

Ona je dodala da će uvijek govoriti iskreno jer na to obavezuju najmiliji koji su svoje živote uzidalu u temelje ovog gradai Repbulike Srpske.

 

U odbrani Prijedora, tokom sedmodnevnih borbi sa muslimanskim paravojnim formacijama, živote je izgubilo 26 srpskih vojnika i policajaca, a više od 30 je ranjeno.

 

Povodom obilježavanja dana napada u prijedorskom pozorištu održana je duhovna akademija. Današnjoj svečanosti prisustvovala je i delegacija Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: