fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 19 godina od kidnapovanja Srba iz Orahovačke župe

U Velikoj Hoči danas je obilježeno 19 godina od zločina nad Srbima i Romima na području Orahovca koje su počinili pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova /OVK/.

Orahovac (Arhiv) Foto: RTS
Orahovac (Arhiv) Foto: RTS

Na današnji dan 1998. godine iz Orahovca i okolnih sela – Zočište, Retimlje, Opteruša i Velika Hoča kidnapovano je više od 40 Srba i Roma, a ostali stanovnici su protjerani.

Pripadnici terorističke OVK su od 11. do 22. jula 1998. godine na području opštine Orahovac kidnapovali i odveli u logore više od 100 Srba i Roma.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović poručio je danas da Srbija neće odustati od zahtjeva da počinioci zločina nad Srbima i nealbancima na Kosovu i Metohiji budu izvedeni pred lice pravde.

U obraćanju mještanima Velike Hoče, uglavnom članovima porodica nestalih i kidnapovanih Srba, Odalović je rekao da pomirenja ne može biti sve dok počinioci zločina nad nedužnim civilima ne budu pronađeni i procesuirani.

Predsjednik Udruženja nestalih i kidnapovanih Srba iz opštine Orahovac Negovan Mavrić kaže da je na današnji dan prije 19 godina u miru kidnapovano više od 40 mještana Hoče, Zočišta, Retimlja, Opteruše i Orahovca.

„Danas je dan kada ne bi smijeli da zatvorimo oči pred strašnom sudbinom naših najmilijih koji su stradali samo zato što su pripadali srpskoj naciji“, rekao je Mavrić.

Ukoliko se zaboravi zločin koji je počinjen nad Srbima, kaže Mavrić, zločinci će se slobodno šetati, „formirati nekakve vlade i odlučivati o sudbini nedužnih ljudi“.

„Zašto američka administracija insistira da se rasvjetli sudbina braće Bitići, a ne traže da se rasvjetli sudbina nestalih i kidnapovanih Srba? Da li su građani Sjedinjenih Država viša vrsta u odnosu na nas Srbe? Da li samo oni koji imaju američko državljanstvo imaju zaštitu, dok oni koji poput Srba žive u izolaciji i strahu ne mogu imati bilo kakvu zaštitu?“, upitao je Mavrić.

On kaže da Udruženje neće prestati da traga za više od 80 nestalih i kidnapovanih Srba iz Orahovca prije, tokom i poslije sukoba na Kosovu i Metohiji.

„Porodice očekuju da država Srbija istraje u zahtjevu da se zločinci moraju pronaći i izvesti pred lice pravde“, rekao je Mavrić.

Parastos kod spomenika stradalim Orahovčanima služili su sveštenici iz Velike Hoče i Orahovca, a skup je obezbjeđivala jedna patrola Kosovske policijske službe.

U Zočištu, Retimlju i Opteruši danas nema Srba, a do 1999. godine u ova tri sela oslonjena na Veliku Hoču i Orahovac živjelo je više od 1.500 Srba u oko 550 domaćinstava.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kosovo: Dokumentarni film o žrtvama Orahovca „Tragom …

“Prazna kuća“ film o Srbima otetim radi trgovine organima …

Osamnaest godina ćutanja o stradanju orahovačkih Srba …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: