Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENO 19 GODINA OD EGZODUSA SARAJEVSKIH SRBA

Služen parastos u Bratuncu poginulim Srbima iz Sarajeva

Služen parastos u Bratuncu poginulim Srbima iz Sarajeva

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih i polaganjem cvijeća kod centralnog spomen krsta poginulim borcima sa sarajevskog ratišta, koji su preneseni i sahranjeni u bratunačkom groblju, danas je završen dvodnevni program obilježavanja 19 godina od iseljavanja sarajevskih Srba sa svojih ognjišta.

Parastosu je prisustvovao veći broj članova porodica sahranjenih boraca sa sarajevskog ratišta i njihovih saboraca koji žive u Bratuncu i Srebrenici, a cvijeće su položile delegacije Boračke organizacije i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Bratunca.

Vidomir Banduka iz bratunačkog Udruženja „Sarajevski Srbi“ zahvalio je svima koji su danas prisustvovali parastosu nastradalim sarajevskim Srbima, čiji su posmrtni ostaci preneseni i sahranjeni u Bratuncu, te naglasio da se nikada ne smiju zaboraviti njihove žrtve i životi dati za Republiku Srpsku.

Banduka je podsjetio na golgotu sarajevskih Srba prilikom njihove seobe sa svojih vjekovnih ognjišta u neizvjesnost kada su prevozili posmrtne ostatke svojih srodnika i saboraca, te ponešto pokretne imovine, tražeći bilo kakve kuće i zidine da se u njih smjeste.

„Sarajevski Srbi nisu imali dilemu. Nisu željeli prihvatiti muslimansku vlast. Sloboda im je bila draža od svega i sve su ostavili da bi živjeli slobodni u Republici Srpskoj za koju su se borili i koju vole, bez obzira na uslove i standard života“, rekao je Banduka.

Udruženje „Sarajevski Srbi“ organizovalo je obilježavanje 19 godina od iseljavanja Srba iz opština tadašnjeg Srpskog Sarajeva – Ilijaš, Vogošća, Rajlovac, Ilidža, Hadžići i Novo Sarajevo i njihovog doseljavanja u Bratunac i Srebrenicu, nakon što su njihova mjesta življenja Dejtonskim sporazumom pripala Federaciji BiH.

Nakon odbijanja 36 neprijateljskih ofanziva, ne želeći da žive pod tuđom vlašću, oko 150.000 sarajevskih Srba napustilo je svoje odbranjene domove i imanja i krenulo u neizvjesnost i slobodu u Republici Srpskoj po najtežim vremenskim uslovima po potpisivanju Dejtonskog sporazuma.

Taj egzodus započeo je u decembru 1995. godine, a završen početkom marta 1996. godine.

U okviru programa pod nazivom „Pamtimo, ne zaboravimo“ sinoć je u bratunačkom Kulturnom centru prikazan dokumentarni film „Bosanski sindrom“, autora Dragana Elčića.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SUTRA SJEĆANjE NA GOLGOTU SARAJEVSKIH SRBA

UVREDA ZA REPUBLIKU SRPSKU I SRPSKI NAROD

SARAJEVO – VELIKA GROBNICA SRBA

OBILjEŽAVANjE FORMIRANjA ODREDA SPECIJALNE POLICIJE ILIDžA

Borci ne odustaju od vjerskog obreda na mjestu zločina!

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: