fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENO 16 GODINA OD NATO RAKETIRANjA PUTNIČKOG VOZA

Voz uništen NATO raketom u Grdeličkoj klisuri

Voz uništen NATO raketom u Grdeličkoj klisuri


Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca u Grdeličkoj klisuri, pored Željezničkog mosta preko Južne Morave, danas je obilježeno 16 godina od NATO raketiranja putničkog voza kada je poginulo najmanje 15 civila.

Vijence i cvijeće na spomen-obilježje položili su predstavnici Javnog preduzeća „Železnica Srbije“, Vojske Srbije, leskovačke lokalne samouprave, udruženja veterana ratova, rodbina i prijatelji nastradalih, prenose mediji u Srbiji.

„Ukupan broj stradalih u vozu nikada nije precizno utvrđen, a patnja će ostati zauvek jer ne možemo da povratimo žrtve“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i dodao da se obilježavanjem tog datuma održava sjećanje na njih i opominje da se takva stradanja ne smiju dešavati nigdje u svijetu.

On je podsjetio da je tokom 78 dana bombardovanja, prema procjenama, poginulo oko 2.500, a ranjeno i povrijeđeno više od 12.500 ljudi.

„Ovi podaci nas opominju da ne smemo da zaboravimo 24. mart 1999. godine kada je 19 zemalja Alijanse počelo bombardovanje Srbije bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, što je tada bio presedan. I danas, posle 16 godina, osuđujemo taj napad koji je vođen bez imalo poštovanja međunarodog prava, uništavajući živote mnogih ljudi na direktan i indirektan način“, rekao je Cvetanović.

Komemorativni skup počeo je dolaskom putničkog voza koji se tačno u 12.20 časova zaustavio na 100 metara prije mosta, a nakon polaganja vijenaca voz je uz jednominutni zvuk sirene prešao preko Željezničkog mosta u Grdeličkoj klisuri.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

ADAMOVIĆ: NE ZABORAVITI NATO BOMBARDOVANjE …

IZLOŽBA O NATO BOMBARDOVANjU – Jadovno 1941.

cvijeće za olega nasova, prvu žrtvu nato … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: