fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeni Dan i Slava Srpske Krajine

„Dok žive Krajišnici, živjeće i Krajina“, naziv je svečanosti kojom je u Novom Sadu obilježena je Krsna slava i Dan Srpske Krajine – Nikoljdan. Proslavi je prisustvovao veliki broj Srba iz svih regija Srpske Krajine, te gosti iz Republike Srpske, Srbije i Kosova i Metohije.

Obiljezen_Dan_i_Slava_Srpske_Krajine

Da bi potvrdili jedinstvo i ispoštovali ranije dat zavjet – da se ne zaborave preci, zavičaj, pravoslavne crkve i manastiri, običaji, jezik, ćirilica i identitet – članovi svesrpskog Udruženja „Zavet otadžbini“ okupio se u centru Novog Sada, da bi uz bogat kulturno-umjetnički program obilježili 19. decembar, dan, kada je 1991. godine na Svetog Nikolu, nastala Republika Srpska Krajina.

„Mi smo oduševljeni činjenicom da su nas prihvatile i ovaj naš Sabor podržale sve značajne kulturne i istorijske institucije“, kaže predsjednik organizacionog Odbora Udruženja „Zavet otadžbini Dragomir Lalić i dodaje da je ponosan što su proslavi prisustvovali i članovi „Matice Srpske“ i Srpske akademije nauka.

Udruženje „Zavet otadžbini“ je svesrpska organizacija koja okuplja Srbe sa prostora bivše Jugoslavije, kaže predsjednik Udruženja Milenko Karišik. Dodaje da su Srbi u regionu ponovo ugroženi, posebno, kaže u hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji.

„Naše Udruženje je po pitanju sabornosti i jedinstva želi da svi Srbi, ma odakle da su budu zajedno, da se udruže i da zajedno rješavaju nagomilane probleme. Samo slogom, jedinstvom i sa jakom Srbijom koja će biti garant da ćemo to i uspjeti“ naglašava Karišik.

Obiljezen_Dan_i_Slava_Srpske_Krajine_1

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić kaže da je proslava Dana i krsne slave Srpske Krajine veoma je značajna, posebno u vremenu kada se stiče utisak da pojedini instrumentalizovani politički krugovi pokušavaju da ukinu značajne datume za srpski narod, poput 9. januara, Dana Republike Srpske.

Ali, kaže Savčić, mi se na to ne trebamo obazirati. On dodaje: „Mi dobro znamo kada se šta dešavalo i zašto se dešavalo. To treba da nastavimo da obilježavamo u skladu sa tradicijom srpskog naroda. Ova proslava, ovaj veličanstven treba da bude poruka i slika koja će otići u Republiku Srpsku da masovno i mi obilježimo nastupajući Dan Republike Srpske i Krsnu slavu Republike Srpske“.

Iz organizacionog odbora Udruženja „Zavet otadžbini“ poručuju da će nastojati da obilježavanje Dana i krsne slave Republike Srpske Krajine preraste u tradiciju kao i proslava dana Republike Srpske, 9. januar.

 

Izvor: Radio Televizija BN

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: