Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježene 24 godine od Petrovdanske bitke

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja u dobojskom naselju Vila danas su obilježene 24 godine od petrovdanske bitke za odbranu grada.

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen obilježja u dobojskom naselju Vila danas su obilježene 24 godine od petrovdanske bitke za odbranu grada
Doboj-parastos Foto: SRNA

Petrovdanska bitka vođena je 12. jula 1992. godine na području od prigradskog naselja Vila do Putnikovog brda.

Tadašnji komandant bataljona Dobojske brigade Dimšo Živanović rekao je da su na Petrovo 1992. godine u podne jake neprijateljske snage napale Doboj iz pet pravaca u pet talasa, s ciljem da ga okruže i zauzmu.

On je podsjetio da je Doboj branio jedan ojačani bataljon, dok su ga napale tri neprijateljske brigade i dva odreda.

Živanović kaže da su se najteže borbe vodile od 13.00 do 14.00 časova kada je neprijatelj, dejstvujući teškom artiljerijom, nanio velike gubitke braniocima, te prodirao u grad.

Branioci grada su nakon pregrupisavanja stabilizovali linije odbrane oko 17.00 časova. Zadnji udarni talas neprijatelja dogodio se poslije ponoći kada su namjeravali da povuku svoje poginule i ranjene.

Najmlađi učesnik petrovdanske bitke za odbranu Doboja Nenad Bukvić, tada sedamnaestogodišnji pripadnik specijalne policije, rekao je za Srnu da su po okončanju borbenih dejstava zatekli izmasakrirane zarobljene saborce, od kojih je većina bila skinuta do pasa sa prostrelnom ranom na potiljku i u leđima.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije grada Doboj Pero Tubić ističe da se grad Doboj 1992. godine branio, ali da se Petrovdanaska bitka jedostranim pravosudnim odlukama prema njenim učesnicima pokušava prezentovati na način kako se ona nije dogodila.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić ističe da je 12. juli najbitniji datum kada su u pitanju borbe za odbrana grada Doboja.

Sveštenik Vukan Šubić ukazao je na neophodnost obilježavanja današnjeg datuma kako bi se sjećanje na žrtve otrglo od zaborava.

Vijence na mjestu izgradnje spomen-obilježja u pomen na petrovdansku bitku u prigradskom naselju Vila položile su delegacije Boračke organizacije grada Doboj, udruženja “Veterani Republike Srpske”, “Veterani peti odred specijalne brigade vojne policije”, Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila u Doboju, Boračka organizacija opštine Stanari, Ujedinjeni ravnogorski pokret, predstavnici gradske uprave Doboja, te Gradskog odbora SP.

Prethodno je u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Doboju služena liturgija.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Doboj: Parastos za najmalađeg vojnika VRS

Branioci Doboja: Fond za pomoć optuženim (VIDEO) | Jadovno …

Veliki doprinos Druge oklopne brigade | Jadovno 1941.

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: