Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENE 23 GODINE OD FORMIRANjA KNEŽEVSKE BRIGADE VRS

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/knezevo.jpg

Služenjem parastosa, prisluživanjem svijeća i polaganjem vijenaca danas su u Kneževu obilježene 23 godine od formiranja 22. Kneževske pješadijske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/. 

Obilježavanju je prisustvovao predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ Milomir Savčić, načelnik opštine Kneževo Bore Škeljić, građani, borci i ratni komandanti iz ove brigade.

„Prilika je danas da se podsjetimo na to vrijeme, ratni put 22. Kneževske brigade i naše poginule saborce i da vidimo koje smo obaveze ispunili prema njihovim porodicima“, rekao je Savčić za Srnu.

On je rekao da je najveći doprinos Brigada dala u očuvanju Republike Srpske na platou planine Vlašić, na kojem je boravila najveći dio rata.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Kneževo Ranko Vučić rekao je da je ratni put 22. Kneževske brigade započeo u Zapadnoj Slavoniji 1991. godine, naglasivši da je tokom otadžbinskog rata brigada prošla sva ratišta na prostoru BiH.

„Okosnica ratovanja 22. Kneževske brigade bila je na vlašićkom ratištu i odbrani Kneževa, samim tim i odbrani Republike Srpske“, rekao je Vučić.

Tokom otadžbinskog rata 220 boraca ove brigade dalo je svoje živote za otadžbinu.

„Sa područja opštine Kneževo tokom otadžbinskog rata svoje živote za otadžbinu dalo je 275 boraca, a 600 ih je ranjeno“, rekao je Vučić.

On je rekao da su, nakon parastosa, položeni vijenci u Spomen-sobi i odata počast poginulim borcima.

Vijence su položili predstavnici 22. Kneževske brigade Vojske Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske, Boračke organizacije opštine Kneževo, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH i predstavnici opštinske vlasti.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Kad su bojovnici ljubili srpsku zastavu – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: