Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENE 22 GODINE OD POGIBIJE 56 BORACA VRS

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Rosa_Krpic_na_grobu_svog_sina_Darka.jpg

U Novom Gradu juče je obilježeno 22 godine od pogibije tri civila i 56 pripadnika Četvrtog bataljona Novogradske brigade Vojske Republike Srpske u napadu na lokalitet Suva međa u Banjanima koji su izveli pripadnici takozvane Armije BiH iz Cazinske krajine.

Nakon služenja parastosa u kapeli na mjesnom groblju u Poljavnicama jerej Nebojša Nježić rekao je da je među Srbima u Novom Gradu, u Poljavnicama, današnji datum zapamćen po stradanju srpskih boraca.

On je dodao da je neprijatelj, kroz istoriju, za zločine nad Srbima birao upravo najsvetije i najradosnije dane, kao što su božićni i vaskršnji praznici.

„Kaže se da je istorija učiteljica života, a danas treba dodati da je na nama da li ćemo položiti istorijski test. Ne smijemo zaboraviti dane kao što je ovaj, jer ako se na današnji datum bude uznosila molitva i palile svijeće, naše žrtve neće biti zaboravljene“, rekao je jerej Nježić.

Na groblju u Poljavnicama sahranjeno je pet boraca poginulih na jučerašnji dan, među kojima i dvadesettrogodišnji Darko Krpić. Njegova majka Rosa kaže da će se do kraja života ponositi sinom koji je ugradio život u temelje Republike Srpske.

Šef opštinskog Odsjeka za boračko-invalidsku zaštitu Aleksandar Janković kaže da opština Novi Grad veliku pažnju posvećuje datumima iz novije srpske istorije.

„Danas smo se molitveno sjetili svih naših poginulih boraca, a opština Novi Grad je 11. januar uvrstila u kalendar značajnih datuma“, rekao je Janković.

Delegacije opštinske Boračke organizacije i opštine Novi Grad juče su položile vijence i prislužile svijeće i na mjesnom groblju u Gornjoj Čađavici gdje je sahranjeno šest boraca Novogradske brigade poginulih 11. januara.

Parastos za poginule borce služen je i na ovom groblju i u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

POLOŽENI VIJENCI NA CENTRALNO SPOMEN-OBILjEŽJE

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: