Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obilježena godišnjica ubistva Srđana Kneževića

Datum objave: utorak, 7 avgusta, 2018
Veličina slova: A- A+

U Spomen-parku na Palama danas je obilježeno 20 godina od svirepog i nikada rasvijetljenog ubistva nekadašnjeg komandanta specijalne jedinice Vojske Republike Srpske “Beli vukovi” Srđana Kneževića.

Pale: Spomenik Srđanu Kneževiću Foto: SRNA
Pale: Spomenik Srđanu Kneževiću
Foto: SRNA

Predsjednik Udruženja veterana garde “Panteri” iz Bijeljine Petar Cvjetinović rekao je da je osnovana koordinacija bratskih udruženja koja je pokrenula inicijativu da se osnuje Anketni odbor kako bi se ispitalo ubistvo Kneževića, Željka Markovića i ostalih ubijenih saboraca, te da su pripremili dokumentaciju koju će predati Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“Mogu da kažem sa sigurnošću da ova udruženja – ‘Vukovi sa Vučjaka’, ‘Vukovi sa Drine’, garda Šekovići, ‘Beli vukovi’ sa Pala, garda ‘Panteri’ i specijalne jedinica ‘Manda’ i ‘Peša’ nikada neće odustati dok se počinioci ne pronađu”, istakao je Cvjetinović.

Nemanja Knežević, sin pokojnog Srđana, rekao je novinarima da uzalud svake godine stoji na istom mjestu sa bratom, majkom i očevim saborcima, jer se njihov vapaj, zahtjevi i molbe institucijama da se procesuiraju ubice i nalogodavci nikada nije ni čuo.

“Nikada nismo dobili nikakav odgovor. Vjerovatno nikome nije ni u interesu da se to ubistvo razotkrije. Moj otac je dao glavu za Republiku Srpsku, za interese građana, a ne za svoje lične interese”, naglasio je Knežević.

On je dodao da ne vjeruje u pravosudne institucije i organe, već vjeruje u Božiju pravdu koja će ubice i nalogodavce stići, te da će njihova pokoljenja sigurno patiti za ovo što su oni uradili.

Predsjednik Udruženja “Beli vukovi” sa Pala Janko Šešlija podsjetio je da su optuženi za ubistvo Kneževića oslobođeni zbog nedostatka dokaza, a da Udruženje sumnja da se u to umiješala politika.

“To je naša pretpostavka jer se nikada nije ništa moglo ustanoviti. Ne mora značiti da je samo politika u pitanju, sigurno neke struje koje su jače od Tužilaštva BiH i pravosuđa u našem sistemu”, navodi Šešlija i dodaje da će “ići sve do kraja” kako bi se otkrile ubice.

Polaganju vijenaca i cvijeća posvećenog Kneževiću i njegovim poginulim saborcima prisustvovali su, osim članova porodice i prijatelja, predstavnici MUP-a Republike Srpske, Boračke organizacije i građani.

Srđan Knežević ubijen je u avgustu 1998. godine ispred ulaza u zgradu u kojoj je stanovao u centru Pala, a u vrijeme ubistva bio je zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Srpsko Sarajevo.

Specijalna jedinica “Beli vukovi”, čiji je komandant bio, formirana je 1993. godine, a za ovu jedinicu prvi put se čulo u borbama na Moševačkom brdu. Jedinica je dobila ime po tome što  su ostali zavijani u mećavi na Bjelašnici.

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Molitveno sjećanje na legendarne „Bele vukove“

Obilježena krsna slava i dan jedinice „Beli vukovi“ (FOTO …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top