fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

OBILjEŽENA GODIŠNjICA STRADANjA NA ILINDAN 1941. GODINE

Spomen ploča stradalim Srbima u Donjem Vodičevu kod Novog Grada

Spomen ploča stradalim Srbima u Donjem Vodičevu kod Novog Grada

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja, danas su u Donjem Vodičevu kod Novog Grada obilježene 74 godine od stradanja 75 srpskih civila koje su na Ilindan 1941. godine ubile ustaše.

Savjetnik načelnika opštine Novi Grad Ranko Dabić rekao je da je na Ilindan 1941. godine u zaseoku Vurune u Donjem Vodičevu počinjen strašan zločin.

„Samo na Kozari i u Potkozarju u Drugom svjetskom ratu stradalo je oko 40.000 ljudi, a svaka četvrta žrtva bila je dijete“, rekao je Dabić.

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Drago Todić podsjetio je da je na području opštine Novi Grad u Drugom svjetskom ratu stradalo između 7.000 i 8.000 ljudi.

„Ako se uzme u obzir mogući prirodni priraštaj, to je još 4.000 ljudi. Posljedice tih stradanja ne mogu se sagledati, jer naša opština nikad nije dostigla broj stanovnika koji je imala prije 1941. godine“, rekao je Todić.

Sveštenik Nenad Radulović u besjedi nakon parastosa rekao je da je danas odata počast nevinim žrtvama koje su stradale samo zato što su bile srpske nacionalnosti.

„Dosta je jama, pećina, logora, sela i gradova u kojima su Srbi stradali u svim proteklim ratovima. Neizmjerna je žrtva srpskog naroda koja se danas želi potcijeniti jer nas prikazuju kao genocidan narod i okupatore, što je apsurd i laž. O tome svjedoče i ove žrtve. Naše su žrtve prevelike, a bol, tuga i dostojanstvo su veliki“, rekao je Radulović.

Vijence su kod spomen-obilježja položili predstavnici opštine Novi Grad, Boračke organizacije i SUBNOR-a.

Krajem jula i početkom avgusta 1941. godine brigada legije Ante Pavelića boravila je na području Novog Grada oko 20 dana i za to vrijeme je na najsvirepiji način ubijala stanovništvo po selima.

U blizini Kostajnice za nekoliko dana ubijeno je oko 2.000 staraca, žena i djece, a na području Dobrljina, Gornjeg i Donjeg Vodičeva, Velike Žuljevice i drugih sela u prvoj polovini avgusta 1941. godine još oko 2.000 civila.

U ovom pogromu ubijeno je 106 djece, a samo u zaseoku Vurune poklano je 24 djece.

U mjesnom groblju sahranjene su 42 žrtve, a 33 tijela su bačena u rupu gdje su ostala do eshumacije 2006. godine, nakon čega su sahranjena u zajedničku grobnicu gdje je 2012. godine izgrađeno spomen-obilježje.

Ovaj i druge zločine ustaške vlasti početkom avgusta 1941. godine, kada je na prostoru Krajine ubijeno desetine hiljada srpskih civila, tematski obrađuje knjiga profesora Miloša Vujanovića „Krvavi pečat“ nastala na osnovu prikupljenog materijala i sjećanja preživjelih.

Osim u Vurunama, u okviru obilježavanja Dana stradanja civilnog stanovištva opštine Novi Grad, parastos je jutros služen i u hramu Svete velikomučenice Marine u Maslovarama za stradale iz ovog i naselja Crna Rijeka i Jošava.

Obilježavanje ovog datuma, u saradnji sa opštinom Novi Grad, opštinskom Boračkom organizacijom i SUBNOR-om, organizuje opštinska Komisija za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

obilježen dan stradanja civila drugog svjetskog rata u novom …

ustaški zločinci iskaljivali bijes nad ženama i djecom

otkriveno spomen-obilježje stradalima na ilindan 1941. godine

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: