Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽENA GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA OPŠTINE DERVENTA

derventa-malasl.jpgDERVENTA, 29. SEPTEMBRA /SRNA/ – Služenjem parastosa poginulim srpskim borcima i polaganjem vijenaca i cvijeća na Centralnom spomeniku na Trgu Pravoslavlja, u Derventi je danas obilježena 20. godišnjica oslobođenja ove opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine.Vijece su ispred spomenika položile delegacije Skupštine opštine, boračkih udruženja i političkih stranaka.

Služen je i parastos za 608 boraca Vojske Republike Srpske iz ovog kraja koji su poginuli u posljednjem ratu.

U organizaciji opštinske Boračke organizacije, u Derventi je održan Treći sabor boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata „Derventa 2012“, na kome su se bivši srpski borci sa područja opštine takmičili u raznim sportskim takmičenjima.

Sinoć je u Centru za kulturu održana Svečana akademija povodom proslave Dana oslobođenja opštine.

Veći dio derventske opštine 1992.godine okupirale su regularne oružane snage iz Hrvatske, zajedno sa pripadnicima paravojnih hrvatsko-muslimanskih jedinica koje su formirali HDZ i SDA.

Sva lokalna vlast bila je u rukama hrvatsko–muslimanske koalicije. Srbi su u to vrijeme bili prisiljeni da napuste grad, a oni koji nisu uspjeli da izađu iz grada odvedeni su u logore koji su još ranije bili formirani.

Prvi ratni zločin na području opštine koji su počinili pripadnici vojske iz Hrvatske počinjen je u prigradskom naselju Čardak na Vaskrs 1992. kada je u jednom danu ubijeno 36 Srba.

Više od stotinu Srba iz ovog naselja odvedeno je u logore Rabić, bivši Dom JNA i školu u Poljarima. Među njima je najviše bilo žena i djece.

Predsjednik Udruženja ratnih zarobljenika iz Dervente Drago Knežević izjavio je da su ti ljudi u hrvatskim logorima bili izloženi najbrutalnijim metodama iživljavanja.

„Ni najveći monstrumi nisu mogli da smisle takve metode maltretiranja kojim su bili izloženi zatočeni Srbi iz naselja Čardak. Ljude su klali, a onda su ostale logoraše tjerali da ližu njihovu krv. Logorašima su davali su da jedu, a onda su ih danima držali bez vode“, podsjeća Knežević i naglašava da za te zločine ,osim jednog čuvara, još niko nije procesuiran.

Derventa je oslobođena 4. jula 1992. godine, ali je sjeverni dio opštine ostao pod kontrolom hrvatsko-muslimanskih snaga.

Akcijom jedinica Vosjke Republike Srpske, kojom je komandovao tadašnji pukovnik Slavko Lisica, 29.septembra oslobođeni su Bijelo Brodo, tada najjače neprijateljsko uporište, Pjevalova, Kostreš i Dubočac.

To je bio uvod u oslobađanje Broda koje se desilo 7. oktobra. 1992.godine

 

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: