Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen Međunarodni dan Holokausta na židovskom groblju u Požegi

margel_clanak.png

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta 27. siječnja 2012. godine održana je središnja antifašistička komemoracija za postradale žrtve ustaškog, fašističkog i nacističkog terora stanovnika Požeške kotline na židovskom groblju u gradu Požegi.

Predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Požege gđa. Kata Holjevac pozvala je prisutne na minutu šutnje uz polaganje vijenca. O stradanju požeških Židova govorio je Borivoj Zarić, gdje je istaknuta monografija o požeškoj židovskoj zajednici „Vallis Judaea – Povijest požeške židovske zajednice“ autora Alena Budaja, koji je otkrio i osobu koja je odgovorna za uništenje te zajednice – ustaškog šefa policije Milivoja Ašnera – koji je prošle godine umro u bjegstvu pred pravosudnim organima Republike Hrvatske u Austriji.

Autor studije o požeškim Židovima detektirao je i poimenično pobrojao unutar Požeške kotline 189 žrtava, a izvan kotline 187, što je sveukupno 376 žrtava Holokausta za požeški kraj. U međuvremenu nakon izlaska knjige autor je pronašao u daljnjim istraživanjima još imena žrtava stradalih, što ukazuje na potrebu neprestanog istraživanja i dokumentiranja događaja u Drugom svjetskom ratu. Time bismo razbijali predrasude antisemitizma, rasizma i ksenofobije, a ponajviše bismo povijesnim istraživanjima pobijali štetan rad poricatelja Holokausta i masovnih ustaških zločina, odnosno vrlo štetnog povijesnog revizionizma koji s perfidijom stremi da ratne zločince prometne u domoljube i svece.

Izvor: margelovinstitut

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: