Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen Dan odbrane

U Novom Gradu danas su obilježene 22 godine od odbrane ove opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U Novom Gradu danas su obilježene 22 godine od odbrane ove opštine u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Novi Grad – Dan odbrane Foto: SRNA

Tim povodom položeni su vijenci, prislužene svijeće, te organizovani posjeta spomen-sobi poginulima i Marš slobode.

Zamjenik načelnika opštine Novi Grad Bojan Lukač rekao je da je 25. septembra 1995. godine, nakon sinhronizovanih napada Hrvatske vojske i takozvane Armije BiH, završena odlučujuća bitka.

„Na ovim prostorima u septembru 1995. godine određivala se sudbina i pisale granice Republike Srpske. Dugojemo zahvalnost i sjećamo se boraca koji su se tih sedam dana od 18. do 25. septembra 1995. godine borili za našu slobodu“, rekao je Lukač.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić smatra da je odbrana zapadnih granica Srpske jedna od najznačajnijih i najvećih bitaka u proteklom ratu.

„18. septembra 1995. godine, elitne jedinice Hrvatske vojske napale su zapadne opštine Republike Srpske, a našu opštinu u isto vrijeme u podgrmečkom dijelu, i takozvana Armija BiH“, podsjetio je Gačić.

On je istakao da je Novogradska brigada Vojske Republike Srpske uspjela da, nakon što je zaustavljen napad Hrvatske vojske na rijeci Uni, konsoliduje redove i zaustavi napad takozvane Armije BiH na Novskoj planini.

„U pomoć nam je došla prvo 43. prijedorska brigada, a zatim druge jedinice Vojske Republike Srpske nakon čega smo 25. septembra oslobodili zauzeti dio naše opštine i područje sadašnje opštine Krupa na Uni“, rekao je Gačić.

Komandant 3. bataljona Novogradske brigade Mirko Mačak rekao je da je bitka koja je vođena u septembru značajan datum u novijoj istoriji.

„Naša vojska je, iako slabija i u ljudstvu i u tehnici, odbranila ove prostore nakon prelaska regularne Hrvatske vojske s jedne, i 5. korpusa takozvane Armije BiH s druge strane“, istakao je Mačak.

Nakon polaganja vijenaca i prisluživanja svijeća kod centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske, upriličena je posjeta spomen-sobi.

Nakon obraćanja zvaničnika na Trgu Mladena Oljače učenici i građani su u Maršu slobode prošli rutu od oko tri kilometra do Novske planine, gdje je bila zadnja odbrana grada u septembru 1995. godine.

Komandant 6. bataljona Novogradske brigade Živko Obradović je na istorijskom času, između ostalog, rekao i da je na zapadnim granicama Srpske onemogućen širi plan koji je imao podršu NATO-a.

Prema njegovim riječima, bio je to plan da Hrvatska vojska i takozvana Armija BiH zajedno zauzmu zapadni dio Republike Srpske.

„Hrvatska vojska je napala Srpsku na potezu Novi Grad-Dubica, gdje planirano da naprave mostobran i omoguće ulazak svojih jedinica. Hrvatska vojska je imala akciju i s druge strane, od Livna, Kupresa, Glamoča do Petrovca, gdje se spojila sa takozvanom Armijom BiH. Akcije su zaustavljene, Hrvatska vojska na rijeci Uni i takozvana Armija BiH na Novskoj planini“, rekao je Obradović.

Nakon istorijskog časa druženje je nastavljeno uz vojnički ručak.

Boračka organizacija 25. septembar obilježava od 2007. godine, a odlukom Skupštine opštine Novi Grad iz 2010. godine, ovaj datum obilježava se kao Dan odbrane u odbrambeno-otadžbinskom ratu i uvršten je u kalendar značajnih datuma opštine.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Novi Grad: Položeni vijenci kod spomen obilježja | Jadovno …

Novi Grad: Sjećanje na stradale borce | Jadovno 1941.

Novi Grad- Sjećanje na egzodus Srba iz Srpske Krajine …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: