fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježen Dan nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije

Foto: Srna
Foto: Srna

Istočno Sarajevo – Parastosom u Crkvi Svetog Đorđa i polaganjem vijenaca u spomen-kosturnici u Miljevićima danas je obilježen 22. april, Dan nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije.

Vijence su položili predstavnici organizacija porodica nestalih Nevesinja, Sokoca, Trnova, Višegrada, predstavnici opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Crvenog krsta republike Srpske i Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije Milka Kokot istakla je da su porodice danas odlučile da ne progovaraju ništa, jer su dosta pričali, a nikakve odgovore nisu dobili ni od Tužilaštva BiH niti Instituta za traženje nestalih BiH.

„Danas i nakon 23 godine niko nije došao i porodicama rekao gdje su njihovi nestali. Mi za pet godina smo uspjeli da identifikujemo samo jedno lice, dok u Federaciji BiH stalno imaju masovne sahrane svojih nestalih“, istakla je ona.

Kokotova je naglasila da nema nikakvog pomaka u identifikaciji nestalih Srba, ali porodice neće stati dok se ne nađu sve žrtve.

„Danas se branimo ćutanjem, a očekuje od nadležnih odgovore“, istakla je ona i dodala da se još traži 390 nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije, dok se u spomen-kosturnici nalazi 367 neidentifikovanih tijela.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da ne treba zaboraviti nestale i upozorio da se danas „ponovo dešavaju Prebilovci“ koji su otkriveni nakon 44 godine ćutanja.

„Danas su neke jame otvorene, ali ne znamo ko je bio u njima. Znamo da su Srbi, ali ne znamo imena i prezimena“, rekao je Ćosić i dodao da je i spomen-kosturnica u Miljevićima mjesto opomene.

Prema njegovim riječima, 397 srba Sarajevsko-romanijske regije, koji ni danas nisu identifikovani opominju i dok oni ne budu pronađeni i identifikovani nećemo imati pravo da govorimo o jednakom tretmanu svih žrtava na ovom području.

On smatra da sve lokalne zajednice, prije svega u gradu Istočno Sarajevo, gdje boravi najveći broj predratnih sarajevskih Srba, imaju obavezu da njeguju ovo mjesto i ove datume i da neprestano insistiraju kako kod institucija Republike Srpske, tako i kod zajedničkih institucija BiH, prije svega Instituta za nestala lica i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, da bi se ovaj posao okončao do kraja.

„Ovdje ne smije da bude opstrukcije“, naveo je Ćosić i dodao kad god je ispraćaj žrtava nesrpske nacionalnosti diže se strašna pompa, a Srbima se ne dozvoljava da identifikuju svoje žrtve da bi ih mogli na adekvatan način sahraniti.

On je zapitao da li se to radi sa namjerom da se broj srpskih žrtava minimizira i da se tome ne pridaje značaj.

„Mora se nešto mijenjati. Ili ovu nadležnost vratiti na nivo Republike Srpske ili oni moraju da počnu raditi svoj posao na drugačiji način“, rekao je Ćosić.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović istakao je da se od ukupnog broja 5.505 koji su evidentirani kao nestali još traga za 1.670 nestalih Srba.

Mitrović je naglasio da Institut za traženje nestalih BiH ima jaku podršku Međunarodne komisije za traženje nestalih, uticajnih ambasadora i visokog predstavnika u BiH, kao i generalne politike u BiH da se što manje govori o srpskim žrtvama i njihovom traženju.

Mitrović je rekao da je Institut identifikovao 268 Srba, što je oko 12 odsto od ukupnog broja nestalih, a bilo je jakih obećanja da će zajednički organi pomoći u traženju nestalih.

On smatra da bi bilo najbolje da se Institut zatvori i da se traženje nestalih vrati na nivo Republike Srpske.

Izvor: Glas Srpske

 

Vezane vijesti:

Obilježavanje Dana nestalih Srba Sarajevsko-romanijske regije 22. aprila

Dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: