Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježen Dan boraca i Dan Prvog srpskog ustanka

Polaganje vijenaca na centralni spomenik poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, povodom obilježavanja Dana boraca i Dana Prvog srpskog ustanka.
Polaganje vijenaca na centralni spomenik

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović položio je danas vijenac na centralni spomenik na trgu u Šamcu poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, povodom obilježavanja Dana boraca i Dana Prvog srpskog ustanka.

Vijence su položili i predstavnici opštinskih boračkih organizacija Šamac i Brod, opštine Šamac i drugi.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović podsjetio je na stradanje boraca Druge posavske brigade Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/ koji su dali svoje živote za Srpsku.

„Druga posavska brigada je u svom sastavu imala 6.500 boraca. Formirana je 17. maja 1992. godine i na svom ratnom putu dala je ogroman doprinos za stvaranje Republike Srpske“, kaže Savanović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović položio je danas vijenac na centralni spomenik na trgu u Šamcu poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine, povodom obilježavanja Dana boraca i Dana Prvog srpskog ustanka.

On je dodao da je Druga posavska brigada dala veliki doprinos i na probijanju koridora, na sarajevskom, zapadnokrajiškom, glamočkom, mrkonjićkom i ratištima u skoro svim dijelovima Srpske.

„Nažalost, cijena te borbe je visoka i cijena Republike Srpske je visoka. U Drugoj posavskoj brigadi poginulo je 447, a ranjeno 927 boraca. Naša je obaveza da damo doprinos, koliko je moguće, u stvaranju uslova za bolji život porodica poginulih boraca i posebno oko stambenog zbrinjavanja i zapošljavanja djece poginulih boraca“, kaže Savanović.

On je dodao da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Vlada i institucije Republike Srpske svo ovo vrijeme rade i čine maksimum napora da pomognu tim porodicama.

„Mi ćemo i ubuduće biti opredijeljeni za pomoć tim porodicama, a u našoj strategiji je to prioritet. Ovih dana donijećemo novu uredbu i nadamo se da ćemo u narednih pet godina završiti sa tim humanim programom“, kaže Savanović.

Ministar Savanović podsjetio je da postoji problem u vezi sa zapošljavanjem ovih kategorija.

„U razgovoru sa predstavnicima realnog sektora, javnih preduzeća i institucija Republike Srpske činimo sve da ta djeca budu u prioritetu. U dogovoru sa nevladinim organizacijama, posebno onim koje brinu o porodicama poginulih i nestalih, razgovaramo i pravimo strategiju zapošljavanja djece poginulih boraca i ratnih vojnih invalida“, kaže Savanović.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

SLUŽEN PARASTOS ZA STRADALE BORCE I CIVILE U KRUŠKOVOM POLjU

Odata počast poginulim srpskim borcima i civilima

U KRUŠKOVOM POLjU SLUŽEN PARASTOS POGINULIM BORCIMA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: