Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽAVATI “ODBRANU ZAPADNIH GRANICA SRPSKE”

njegovic_drndak_jovan.jpgKOZARSKA DUBICA, 9. SEPTEMBRA (SRNA) – Boračka organizacija opštine Kozarska Dubica uputiće inicijativu da radni naziv obilježavanja godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine bude “Odbrane zapadnih granica RS”.
Predsjednik opštinske Boračke organizacije Dušan Drljić rekao je da je cilj ove inicijative, koja će biti upućena Odboru za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, da se dodatno istakne značaj odbrane zapadnog dijela Srpske, budući da je bitka koja je u septembru 1995. vođena za odbranu zapadnokrajiških opština od napada hrvaske vojske bila presudna za odbranu i stvaranje RS.
Odluka o pokretanju ove inicijative donesana je na sjednici svih organa opštinske Boračke organizacije koja je bila posvećana obilježavanju 16. godišnjice odbrane zapadnokrajiških opština RS od hrvaske agresije.
Boračka organizacija Kozarske Dubice pozvala je stanovnike opštine da 18. septembra prisustvuju liturgiji i parastosu poginulim vojnicima i civilima, koji će biti služen u Spomen hramu Svete Petke, i potom polaganju cvijeća i paljenju svijeće na mjestu stradanja kod Spomen krsta na obali Une.
Šesnaesta godišnjica odbrane zapadnokrajiških opština Republike Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine biće obilježena u Kozarskoj Dubici 18. i 19. ovog mjeseca.
Prema podacima vladinog Centra za istraživanje ratnih zločina, u agresiji Vojske Hrvatske 18. i 19. septembra 1995. na području zapadnokrajiških opština RS, odnosno na teritoriji opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica, ubijena su 104 lica, od kojih 54 civila, 44 vojnika i šest pripadnika MUP-a RS.
Agresorska vojska žrtve je ubijala na izuzetno brutalan način. U toku borbenih dejstava bilo je zarobljeno šest civila i tri vojnika.
Naselja i gradovi su pretrpjeli velika razaranja i štete. Prema podacima opštinskih komisija, šteta u Novom Gradu procijenjena je na 83,3 miliona KM, u Kostajnici 40 miliona i u Kozarskoj Dubici na 50,4 miliona KM.
Tokom dvodnevne hrvatske agresije samo u Kozarskoj Dubici su od dejstva artiljerije i u neposrednim borbama na području grada poginula 44 lica, 32 pripadnika Dubičke brigade Vojske RS i 12 civila koji su se zatekli na putu uz rijeku Unu.
U okviru obilježavanja “Septembarskih dana odbrane Kozarske Dubice”, u srijedu, 21. septembra, biće održana tradicionalna “Biciklijada”, odnosno defile biciklista kroz grad i odlazak prema Manastiru Moštanica, dok će 24. septembra biti obilježen Dan 111. dubičke brigade Vojske RS.
U četvrtak, 29. setpembra, u znak sjećanja na pogibiju majora Milana Tepića, jedinog narodnog heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata RS, biće položeno cvijeće i upaljene svijeće na mjesnom groblju u Komlencu, te upriličena posjeta njegovoj majci.

Izvor: srna

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: