Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje u Okučanima, državni vrh ne spominje srpske žrtve

Hrvatski državni i vojni vrh obilježio je danas u Okučanima 21 godinu od vojno-policijske akcije „Bljesak“ u kojoj je ubijeno ili nestalo 283 Srba, od kojih 55 žena i 11 djece.

"Bljesak" Foto: SRNA
„Bljesak“ Foto: SRNA

Prisustvovali su, između ostalih, premijer Hrvatske Tihomir Orešković, predsjednik Sabora Željko Reiner, te izaslanik predsjednice načelnik  Glavnog štaba Oružanih snaga Mirko Šundov, koji u svojim govorima nisu pomenuli srpske žrtve.

Orešković se zahvalio ratnim veteranima na njihovoj odlučnosti i dodao da je na sadašnjim generacijama koje vode državu da obezbijede napredak. Reiner je rekao da su akcije „Bljesak“ i Oluja“ bile „oslobodilačke“ i da su njihovi rezultati „sloboda i demokratija Hrvatske“.

Akciju „Bljesak“ zvaničan Zagreb smatra „početkom povratka hrvatskog suvereniteta u okvire međunarodno-priznatih granica“, što je kasnije nastavljeno akcijom „Oluja“, kada je iz Hrvatske protjerano više od 220.000 Srba, dok je veliki broj ubijen ili se vode kao nestali.

Hrvatska vidi opravdanje za akciju „Bljesak“ u tome što su, kako se tvrdi, pobunjeni Srbi više godina odugovlačili i odbijali sve ponude za mirnom reintegracijom okupiranog područja u ustavnoopravni poredak te zemlje.

Glavni cilj te akcije bio je ulazak u Okučane, što je i učinjeno u zoru 1. maja 1995. godine. Hrvatska strana navodi da su u „Bljesku“ poginula 42 hrvatska vojnika, a 162 su ranjena.

Iz Dokumentaciono-informacionog centra Veritas podsjećaju da je 1. maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo 15.000 žitelja zapadne Slavonije sa oko 4.000 vojnika, koja je bila pod zaštitom UN.

Veritas podsjeća da je 1. maja 1995. godine 16.000 pripadnika hrvatskih oružanih snaga napalo 15.000 žitelja zapadne Slavonije sa oko 4.000 vojnika, koja je bila pod zaštitom UN.

Narod zapadne Slavonije krenuo je u egzodus spašavajući živote, a na putu prema „mostu spasa“ do rijeke Save sustizale su ih avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci, dok su ranjenici gaženi tenkovskim gusjenicama ili dokrajčivani noževima.

Po završetku akcije, Hrvati su pokupili 168 tijela ubijenih Srba i pokopali ih uglavnom pod oznakom „nepoznat“, od kojih su u posljednjih pet godina ekshumirani posmrtni ostaci 145 osoba iz grupnih i pojedinačnih grobnica, od kojih je 86 identifikovano.

Od ukupnog broja žrtava do sada je rasvijetljena sudbina 127 lica, dok se među nestalima vodi još 156 lica, uključujući 65 civila, od kojih je 27 žena.

Haško tužilaštvo nikada nije otvorilo istragu o ovim ratnim zločinima, tako da su hrvatski generali Petar Stipetić, Luka Džanko, Marijan Mareković, Mladen Kruljac i brigadir Stjepan Gašljević, koji su po nalogu Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Janka Bobetka i Imre Agotića, isplanirali i izveli akciju „Bljesak“, još na slobodi, ovjenčani slavom hrvatskih nacionalnih heroja.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: