fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ОБИЉЕЖАВАЊЕ „ОПСАДЕ САРАЈЕВА“ – ПОЛИТИКА ПРОТИВ СРПСКЕ

dodik_mile.jpg

БИЈЕЉИНА, 9. АПРИЛА (СРНА) – Предсjедник Републике Српске Милорад Додик поручио jе да ће поруке бошњачких политичара дате поводом обиљежавања „опсаде Сараjева“, те фалсификавање историjе коjе jе извршено том приликом, утицати на даље договоре око рjешавања неких кључних питања у БиХ.

„Наравно да jе немогуће да овдjе постоjи jедна истина о рату, али тако помпезно покушавати да се прикаже само jедна истина као важећа говори о потреби да ми у Српскоj о томе морамо да водимо рачуна и да су само наивни они коjи мисле да на Републику неће бити атака“, нагласио jе Додик у интервjуу Срни.

Он jе истакао да су обиљежавање „опсаде Сараjева“ и поруке бошњачких политичара коjе су то пратиле били своjеврсни атак на све данашње савременике Српске. „То ниjе однос према жртвама, већ политика, и то политика коjа jе уперена против нас“, рекао jе предсjедник Српске.

Истакавши да треба жалити за сваком жртвом и обиљежавати страдања, као и да jе несумњиво да jе у Сараjеву током рата било много муслимана коjи су недужни настрадали, а што ниjе требало да се деси, Додик jе напоменуо да у Сараjеву посљедњих дана ниjе радило о односу према жртви, већ о злоупотреби жртве.

„То jе патетична прича, коjа се у континуитету покушава ширити по свиjету и коjа говори о jедноj сасвим другоj намjери, а то jе да се неоправдано прибави ореол жртве искључиво за само jедну структуру, jедну нациjу. Очигледно jе и сваком познато да jе из Сараjева, због политике коjа jе вођена и насиља над Србима, у току прошлог рата протjерано 150.000 Срба“, истакао jе Додик и подсjетио да jе на подручjу Сараjева у рату било и на десетине логора за Србе, над коjима су чињени злочини за коjе jош нико ниjе одговарао.

Истакавши да би много боље било да се током обиљежавања догађаjа у Сараjеву ишло ка обjективноj истини о свему, Додик jе нагласио да у том смислу треба прочитати књигу некадашњег специjалног изасланика УН за Југославиjу Јасушиjа Акашиjа, у коjоj се на обjективан начин приказуjу неки ратни догађаjи.

„Он на обjективан начин показуjе да су муслимани у то вриjеме своjе jединице стављали у болнице и друге установе, а онда када Срби узврате, то се прикаже као напад на те болнице“, подсjетио jе предсjедник Српске и поновио да Српска поштуjе све жртве, на свим странама, али се супротставља било каквоj политизациjи догађаjа, коjа jош више продубљуjе jаз.

Коментаришући наводе чланова Предсjедништва БиХ Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића да се у Сараjеву у Другом свjетском рату и приjе 20 године водила борба против фашизма, Додик jе напоменуо да jе чињеница да jе тек мали броj муслимана, и то, тек на краjу Другог свjетског рата, када jе схватио ко су побjедници, приступио партизанском покрету.

„Јосип Броз Тито jе то потврдио у интервjуу Би-Би-Сиjу неколико година након рата, када jе рекао да jе у партизанским jединицама на краjу рата било само 2,8 одсто муслимана. Познато jе и да jе у воjноj структури Независне Државе Хрватске /НДХ/ било око 30 одсто муслимана, а неки муслимани су били виђениjи министри у НДХ“, напоменуо jе Додик.

Он jе додао да на све то треба додати и чињеницу да jе Алиjа Изетбеговић у Другом свjетског рату припадао фашистичким jединицама, а да његов син Бакир Изетбеговић, садашњи члан Предсjедништва БиХ, упорно истиче да наставља политику свог оца.

Додик jе истакао да, када се све наведено узме у обзир, треба да буде jасно да људи у Српскоj као своjу земљу могу доживљавати искључиво Српску и да jе за њих БиХ морање, у коме се налазе само зато што су Срби прихватили Деjтонски мировни споразум.

„И ту ћемо бити док таj споразум постоjи. Српска jе у Деjтонски споразум униjела своjу самосталност, самобитност. Она jе постоjала као независан ентитет државног карактера, имала jе воjску, полициjу, териториjу и ефикасну владу. Све то ниjе имао Алиjа Изетбеговић, коjи jе успио на неки начин да лажно прикаже своjа политичка опредjељења свиjету“, рекао jе Додик.

Коментаришући изjаву ратног члана Предсjедништва БиХ Еjуп Ганића да за злочине ниjе довољно осудити поjединце, већ да треба подићи тужбе и против институциjа, попут парламената Српске и Србиjе, Додик jе рекао да jе то само пусти сан, коjег Ганић слободно може наставити да сања.

„Ганић jе командовао злочинима и наравно да се брани и пребацуjе одговорност. По том систему сви би требало да одговарамо само зато што смо Срби. То jе само пусти сан“, поручио jе Додик.

Предсjедник Српске jе нагласио да jе послиjе свих дешавања и порука поводом обиљежавања „опсаде Сараjева“ jош jасниjе да Сараjево за Србе никада неће бити главни град.

„Наш главни град jе Бањалука, па и Београд, а не Сараjево. То може да пише, али у таквом главном граду не партиципирамо, нити га доживљавамо као таквог. Ако неко мисли да нама наметне причу о Сараjеву као главном граду, грдно се вара“, поручио jе предсjедник Републике Српске.

Извор: срна

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: