fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje odbrane zapadne granice Republike Srpske 18.septembra u Novom Gradu (VIDEO)

Centralna manifestacija obilježavanja odbrane zapadne granice Republike Srpske od hrvatske agresije biće održana 18.septembra u Novom Gradu. Program manifestacije usaglasili su predstavnici Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje istorijskih događaja sa predstavnicima opštine Novi Grad.

Pododbor u odbrani opština Foto: RTRS
Pododbor u odbrani opština Foto: RTRS

Tokom agresije hrvatske regularne vojske 18.i 19.septembra 1995. na zapadnokrajiške opštine Kozarsku Dubicu, Kostajnicu i Novi Grad ubijena su 54 civila, 44 borca Vojske Republike Srpske i šest policajaca.Pričinjena je i znatna materijalna šteta.

„18.septembar 1995.godine bio je presudan za odbranu krajiških opština od hrvatske agresije na Republiku Srpsku“, kaže Marinko Gačić, predsjednik Boračke organizacije u Novom Gradu.

Odbrana zapadnokrajiških opština od hrvatske agresije smatra se značajnom za odbranu Republike Srpske, i odlukom Vlade Srpske ovaj događaj svrstan je među značajnije datume novije istorije.

„18.septembra u 10 časova na Tunjici na spomen obilježju civilnim žrtvama rata biće služen pomen.Tu će se položiti vijenci, iza toga u 11 časova u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla biće služen parastos.Nakon toga na centralnom spomen obilježju će se položiti vijenci“, naveo je Velimir Dunjić, predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnijih istorijskih događaja.
„Pozvao bih sve građane u Novom Gradu da se pridruže 18.septembra i da prisustvuju centralnoj manifestaciji obilježavanja ovog događaja“, rekao je bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

I na današnjem skupu ponovo je pokrenuto pitanje zašto do sada još niko nije procesuiran za zločine koje je u dolini Une počinila hrvatska vojska, kada se znaju nalogodavci i počinioci.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

Marko Janković:Odbrana zapadno krajiških opština …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: