Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Danas obilježavanje krsne slave crkve besmrtnih heroja

Vojna crkva u Bijeljini obilježiće danas krsnu slavu na svečanosti u Kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović” Vidovdanskim koncertom na kome će nastupiti Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”.

Vojna crkva u Bijeljini
Vojna crkva u Bijeljini

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni u Bijeljini prva je vojna crkva u Republici Srpskoj i prvi pravoslavni vojni spomen-hram sagrađen nakon Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Kum Crkve besmrtnih heroja ove godine je Centar javne bezbjednosti Bijeljina.

Iz vojne crkve je najavljeno osvećenje zastava i lomljenje krsnog kolača za 18.30 časova, a Vidovdanski koncert biće održan od 20.00 časova u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini.

Pored ansambla “Stanislav Binički”, na koncertu će nastupiti i Srpsko pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini, sagrađen je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995. godine prema naređenju Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i posvećen je Vidovdanu, krsnoj slavi srpske vojske.

Hram je sagrađen od pune cigle kao jednobrodna crkva bez kupola, sa jednim zvonikom i jednim zvonom, dimenzija 14 sa 7,40 metara.

Vojna crkva čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, na borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu i na sve poginule vojnike, policajce, vatrogasce i vojne ljekare koji su postradali na dužnosti.

Spomen-hram u Bijeljini čuvar je kopije “Zakonika cara Stefana Dušana”, izdanja prema sačuvanim svetogorskim prepisima koje je štampano u ograničenom tiražu.

U vojnoj crkvi nalazi se i jedan od samo pet primjeraka redizajnirane sablje generala srpske armije Františeka Aleksandra Zaha, osnivača visokog vojnog školstva u Srbiji.

Original se nalazi u Vojnom muzeju u Beogradu. Prve dvije redizajnirane oficirske sablje koje su uradili Dušica Velemir Tanasković i Slobodan Surčulija nalaze se na vojnim akademijama u Beogradu i Brnu, u Češkoj, domovini generala Zaha.

Treća redizajnirana sablja nalazi se u Narodnom muzeju Užice, odjeljenje u Novoj Varoši, četvrta se kao autorski primjerak čuva u firmi “Status stil” u Zemunu, a petu su autori darovali prvoj vojnoj crkvi u Bijeljini.

Izvor: SRNA

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: