Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Danas obilježavanje krsne slave crkve besmrtnih heroja

Datum objave: ponedeljak, 27 juna, 2016
Objavljeno u Bijeljina
Veličina slova: A- A+

Vojna crkva u Bijeljini obilježiće danas krsnu slavu na svečanosti u Kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović” Vidovdanskim koncertom na kome će nastupiti Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički”.

Vojna crkva u Bijeljini
Vojna crkva u Bijeljini

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni u Bijeljini prva je vojna crkva u Republici Srpskoj i prvi pravoslavni vojni spomen-hram sagrađen nakon Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Kum Crkve besmrtnih heroja ove godine je Centar javne bezbjednosti Bijeljina.

Iz vojne crkve je najavljeno osvećenje zastava i lomljenje krsnog kolača za 18.30 časova, a Vidovdanski koncert biće održan od 20.00 časova u Centru za kulturu “Semberija” u Bijeljini.

Pored ansambla “Stanislav Binički”, na koncertu će nastupiti i Srpsko pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini, sagrađen je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995. godine prema naređenju Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i posvećen je Vidovdanu, krsnoj slavi srpske vojske.

Hram je sagrađen od pune cigle kao jednobrodna crkva bez kupola, sa jednim zvonikom i jednim zvonom, dimenzija 14 sa 7,40 metara.

Vojna crkva čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, na borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu i na sve poginule vojnike, policajce, vatrogasce i vojne ljekare koji su postradali na dužnosti.

Spomen-hram u Bijeljini čuvar je kopije “Zakonika cara Stefana Dušana”, izdanja prema sačuvanim svetogorskim prepisima koje je štampano u ograničenom tiražu.

U vojnoj crkvi nalazi se i jedan od samo pet primjeraka redizajnirane sablje generala srpske armije Františeka Aleksandra Zaha, osnivača visokog vojnog školstva u Srbiji.

Original se nalazi u Vojnom muzeju u Beogradu. Prve dvije redizajnirane oficirske sablje koje su uradili Dušica Velemir Tanasković i Slobodan Surčulija nalaze se na vojnim akademijama u Beogradu i Brnu, u Češkoj, domovini generala Zaha.

Treća redizajnirana sablja nalazi se u Narodnom muzeju Užice, odjeljenje u Novoj Varoši, četvrta se kao autorski primjerak čuva u firmi “Status stil” u Zemunu, a petu su autori darovali prvoj vojnoj crkvi u Bijeljini.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top