fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽAVANjE GODIŠNjICE EGZODUSA SRBA IZ ZAPADNE SLAVONIJE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/bljesak1.jpg

U Gradišci će 1. maja biti obilježeno 19 godina od stradanja Srba i njihovog protjerivanja sa prostora Zapadne Slavonije u operaciji hrvatske vojske i policije „Bljesak“.

Obilježavanje godišnjice organizuju Udruženje Srba protjeranih iz Zapadne Slavonije, opština Gradiška i Srpska pravoslavna crkva. 

U četvrtak, 1. maja, u 9.30 časova u crkvi Presvete Bogorodice u Gradišci biće služen parastos za nasradale.

Iz Udruženja je saopšteno da je za 10.45 časova planirano obraćanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i polaganje vijenaca na spomen-ploču ispred crkve Presvete Bogorodice u Gradišci.

Programom je u 11.00 časova predviđeno da kolona okupljenih prošeta do sredine mosta i da se u znak sjećanja na stradale spuste vijenci u rijeku.

U operaciji „Bljesak“ Hrvatska je dovršila etničko čišćenje u kojem je, počev od 1991. godine, iz Zapadne Slavonije protjerano oko 67.000 Srba, a vratilo se samo 1.500, uglavnom starijih ljudi.

Hrvatske vojne i policijske snage izvršile su agresiju na Zapadnu Slavoniju 1. i 2. maja 1995. godine, kada je ova oblast bila zona pod zaštitom UN – takozvani sektor „Zapad“, a srpsko stanovništvo je zatečeno na spavanju.

Umjesto da spriječe agresiju, zaštitne snage UN, koje su na vrijeme upozorili hrvatski generali, povukle su se na bezbjedna mjesta.

Narod zapadne Slavonije krenuo je u egzodus spasavajući živote, a na putu prema „mostu spasa“ preko rijeke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbjeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci. Ranjenici su gaženi tenkovskim gusjenicama ili ubijani noževima.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, u „Bljesku“ je ubijeno ili nestalo 283 Srba, među kojima 57 žena i devetoro djece do 14 godina.

Za zločine počinjene nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji, koja je bila pod zaštitom UN, niko nije optužen ni pred Haškim tribunalom, ni pred hrvatskim sudovima.

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: