Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ОСЛОБОЂЕЊА ЛОГОРА

Капиjа логора Матхаузен

Капиjа логора Матхаузен

У концентрационом логору Маутхаузен данас ће бити одржана комеморациjа поводом 70 година од ослобађања логора, на коjоj ће присуствовати званичници Аустриjе и Србиjе, као и двоjица преживjелих логораша.

Комеморациjа ће почети броjним полагањима виjенаца на мjесту бившег логора, као и екуменским службама коjима ће присуствовати предсjедник “Каритаса” Михаел Ландау, евангелистички бискуп Михаел Бинкер и митрополит Цариградске патриjаршиjе Арсениос.

Планиран jе традиционални комеморативни дефиле до главног трга у бившем концентрационом логору, уз пратњу хорова из Аустриjе, Италиjе, Њемачке, Русиjе, Чешке и Француске, као и воjних оркестара.

У свечаном диjелу комеморациjе говориће предсjедник Аустриjе Хаjнц Фишер, предсjедник парламента Дорис Бурес и аустриjски канцелар Вернер Фаjман.

Овогодишња комеморациjа биће у знаку каменолома и присилног рада под мотом “Уништавање кроз рад”.

У концентрационом логору Маутхаузен било jе затворено 200.000 људи, од коjих готово половина ниjе преживела ту “машинериjу смрти”. Међу логорашима било jе 7.000 Срба, а више од половине ниjе дочекало ослобођење логора.

Маутхаузен jе био наjвећи нацистички концентрациони логор на териториjи данашње Аустриjе.

Од 1939. године хиљаде логораша било присиљено да ради у каменолому око Маутхаузена и Гузена под наjтежим условима, и то по 11 часова дневно.

Од 1941. године гасна комора била jе дио “машинериjе смрти”, а лешеви су спаљивани у посебним крематориjумима, након што су жртвама одузети сви вриjедни предмети, као и златни зуби.

До 1943. године Маутхаузен jе био логор за “уништавање” у коjем су владали тешки услови.

Први затвореници су у Маутхаузен допремљени 8. августа из логора Дахау.

У Маутхаузену и његових 40 споредних логора, од 8. августа 1938. године до 5. маjа 1945, када су логор ослободили воjници Треће америчке армиjе, било jе заточено више од 200.000 људи из више од 30 европских и ваневропских земаља.

Полагањем венаца и обраћањем преживелих логораша jуче jе у подлогору Маутхаузена, Ебензеу, одржана комеморативна свечаност и обиљежено 70 година од ослобођења нацистичке “фабрике смрти” у коjоj jе страдало на десетине хиљада људи.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

ВОЈНА ДЕЛЕГАЦИЈА НА КОМЕМОРАЦИЈИ – Jadovno 1941.

ИСТРАГА ПРОТИВ ОСУМЊИЧЕНЕ ЧУВАРКЕ ИЗ ЛОГОРА …

Аустриjа жртва нацистичке Немачке? – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: