fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 25 godina od zločina u Jabuci

Na Gradskom groblju Božovac u Foči danas će biti obilježeno 25 godina od zločina u Jabuci, kada je muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo ubila 43 srpska civila i vojnika.

Svijeće Foto: RTRS
Svijeće Foto: RTRS

U zoru 23. jula 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH iz Goražda u napadu na šire područje Jabuke nisu imali milosti ni za djecu, žene i nepokretne starce, a u krvavom pohodu popalili su sve srpske kuće i pomoćne objekte u tada fočanskoj mjesnoj zajednici Jabuka, koja je nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom pripala Federaciji BiH /FBiH/.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Sa geografske karte tada je izbrisano 18 srpskih sela podno Jahorine, a minirana je i do temelja srušena i mjesna Crkva Preobraženja Gospodnjeg. Prilozima vjernika, crkva je obnovljena 2005. godine, a u dvorištu crkve je podignut spomenik stradalim Jabučanima.

Zločin u Jabuci bio je prvo masovno stradanje Srba u fočanskoj opštini, za koje još niko nije odgovarao.

Svjedoci su davali izjave prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa Tužilaštvu u Trebinju, a onda i inspektorima Agencije za istrage i zaštitu BiH i Obavještajno-bezbjednosne agencije, ali tužilaštva Srpske i BiH nikada nisu podigla nijednu optužnicu.

Pošto je nakon rata Dejtonskim mirovnim sporazumom Jabuka pripala FBiH, preostalo srpsko stanovništvo se moralo seliti sa svojih ognjišta, a posmrtni ostaci stradalih Jabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči.

Posjeta groblju predviđena je u 11.00 časova, najavljeno je iz opštinskog Udruženja prognanih i raseljenih Srba.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Goražde: Pomen porodici Vukašinović | Jadovno 1941.

Svjedočenje o zatočenim Srbima u Goraždu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: