Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽAVANjE 23 GODINE OD STRADANjA SRBA U SIJEKOVCU 26. MARTA

Sastanak organizacionog Odbora za obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu

Sastanak organizacionog Odbora za obilježavanje godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu


U Sijekovcu će 26. marta služenjem Svete liturgije u crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije početi obilježavanje 23 godine od stradnja Srba u ovom mjestu u opštini Brod.

Programom je predviđeno da će liturgija biti služena sa početkom u 9.00 časova, za 10.30 predviđen je parastos poginulim srpskim civilima, a u 11.00 polaganje vijenaca na spomen-ploču.

Nakon toga uslijediće obraćanje zvaničnika i duhovni program.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije značajnih istorijskih događaja uvrstio je stradanje Srba u Sijekovcu u kalendar značajnih istorijskih datuma i obilježavanje tog stradanja je od republičkog značaja, izjavio je predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić.

Dunjić se danas sastao u opštini Brod sa predstavnicima lokalne vlasti, Crkve, boračke populacije, policije i drugih institucija i ustanova brodske opštine.

On je podsjetio da su 26. marta 1992. godine regularne snage Hrvatske, takozvane Zenge i muslimansko-paravojne formacije, potomci ustaša i pripadnika zloglasne Handžar divizije, izvršili stravičan zločin nad civilnim stanovništvom u Sijekovcu i time je zvanično počeo rat u BiH.

Dunjić je dodao da treba imati u vidu da su Srbi stradali početkom 1992. godine u Sijekovcu, zatim na Kupresu, Čardaku kod Dervente, napadima na pripadnike regularne vojske JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu i u Tuzli i da je evidentno ko je započeo rat u BiH.

“Srbi su proglašeni agresorima u svojoj zemlji, a zanemarena je važna činjenica da su regularne snage druge države ušle na našu teritoriju i činile zločine”, naglasio je Dunjić.

Regularne snage Hrvatske, zajedno sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata tokom 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca

Potresna je sudbina Jovana Zečevića koji je ubijen u svojoj kući zajedno sa tri sina, kao i sudbina Luke Miloševića koji je ubijen zajedno sa svoja dva sina, čime je potvrđena činjenica da je ibijanje Srba u Sijekovcu bila isplanirana akcija, sa namjerom da se unište kompletne porodice.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Masakr u selu Sijekovcu – Jadovno 1941.

Sijekovac: Zločin bez kazne – Jadovno 1941.

POČELO OBILJEŽAVANJE STRADANJA SRBA U SIJEKOVCU …

Godišnjica zločina nad srpskim civilima u Sijekovcu …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: