Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 22 godine od pada 13 zapadnokrajiških opština

U Mrkonjić Gradu će 10. oktobra biti obilježene 22 godine od stradanja Srba iz 13 zapadnokrajiših opština u jesen 1995. godine, kada su HVO i takozvana Armija BiH protjerali 120.000 Srba i počinili stravične zločine, dogovoreno je na današnjoj sjednici Pododbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Spomenik na groblju u Mrkonjić Gradu
Spomenik na groblju u Mrkonjić Gradu
Foto: SRNA

Centralni dio obilježavanja počeće u 12.00 časova, kada će biti služen parastos u Kapeli Svetog Marka i položeni vijenci kod spomen-obilježja masovne grobnice u ovom gradu.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika poginulim borcaima na Trgu srpske vojske, a biće prikazan i film “Stradanje Srba u zapadnoj Krajini”.

Predsjednik Predsjedništa BORS-a Duško Miletić rekao je novinarima u Mrkonjić Gradu da se ovi datumi obilježavaju kako ne bi bili zaboravljeni oni koji su stradali.

“Obilježavamo ih i zbog toga da kad-tad budu pronađeni i osuđeni počinioci zločina. Nadamo se da ćemo to dostojanstveno obilježiti”, istakao je Miletić.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni.

Ove opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM.

Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice. U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranim je 10 žena.

U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

U operaciji je učestvovao i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis na kojem se vidi kako izdaje naredbu da se uništi sve što je srpsko na ovim prostorima.

Iako su poznati i nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …

117 dana terora | Jadovno 1941.

Pokrenuti postupak protiv Hrvatske za zločine u Mrkonjić Gradu

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: