fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježeno 17 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/nove/m_grad.jpg

U Mrkonjić Gradu će 10. oktobra biti obilježeno 17 godina od kada je tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i tzv. Armije RBiH sa vjekovnih ognjišta iz 13 zapadnokrajiških opština protjerano više od 120.000 Srba, a ubijeno 2.000 civila i vojnika.

Mrkonjić Grad je centralno mjesto obilježavanja, jer je u ovoj opštini pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica sa tijelima 181 ubijenog srpskog civila i vojnika, a nalazi patologa pokazali su da su sve žrtve zvjerski mučene i ubijene.

Predsjednik Pododbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić pozvao je danas sve stanovnike Mrkonjić Grada, borce učesnike odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i članove porodica poginulih i nestalih boraca da 10. oktobra prisustvuju obilježavanju 17 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

„Vrijeme je da pokrenemo aktivniju inicijativu povodom ogromnog stradanja i agresije hrvatske vojske nad Srbima u 13 opština ovog dijela Republike Srpske“, naglasio je Dunjić.

Prema njegovim riječima, samo u Mrkonjić Gradu je, prema procjenama opštinskih organa, uništena privatna i društvena imovina vrijedna 680 miliona KM.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić izrazila je nadu da će jednog dana nekome biti suđeno za zločine počinjene u Mrkonjić Gradu.

„Slogan manifestacije je `Da se ne zaboravi`. Ne smijemo zaboraviti šta se dogodilo. Treba da nas je što više tog dana. Treba zajedno da odamo zaslugu onima koji su dali život za Republiku Srpsku“, poručila je Aničićeva.

Na današnjem sastanku Organizacionog odbora u Mrkonjić Gradu dogovoreni su zadaci i obaveze za 10. oktobar. Programom je predviđeno da u 11.00 časova bude služen parastos i položeno cvijeće na spomen-obilježje masovne grobnice na gradskom groblju.

Nakon toga, u 12.00 časova biće položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje poginulim borcima Mrkonjić Grada u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Biće održan i kulturno-umjetnički program.

Tokom agresije oružanih snaga Hrvatske i Petog korpusa takozvane Armije BiH na 13 zapadnokrajiških opština u septembru i oktobru 1995. godine protjerano je više od 120.000 ljudi, a ubijeno 2.000 civila i vojnika.

Do sada je ekshumirano 1.214 tijela, a traga se za još 420 tijela ubijenih srpskih civila i vojnika.

Tokom okupacije civili su ubijani na najmonstruozniji način, imovina sistematski pljačkana, a samo gradsko područje devastirano.

Područje opštine Mrkonjić Grad je Dejtonskim mirovnim sporazumom vraćeno u sastav Republike Srpske. Nakon što je Srpska ponovo preuzela područje opštine, u Mrkonjić Gradu je pronađena najveća masovna grobnica na pravoslavnom groblju sa tijelima 181 zvjerski ubijenog srpskog civila, a u manjim grobnicima u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela.

Tokom okupacije zapadnih dijelova Srpske ubijani su pretežno stari i nemoćni ljudi, invalidi i vojni zarobljenici, uništeni su gotovo svi privredni kapaciteti, ogroman broj stambenih jedinica, vjerskih objekata i škola, o čemu svjedoče mnogobrojni izvještaji i dokazi dostavljeni nadležnim tužilaštvima, uključujući i Haški tribunal.

Za 117 dana hrvatske okupacije na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno 1.608 kuća, oko 700 stanova, dok je 3.000 stambenih objekata onesposobljeno za stanovanje. Iz privredenih kolektiva opljačkana je sva pokretna imovina, tako da je ratna šteta na području mrkonjićke opštine procijenjena na oko 680 miliona KM.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

ZAPADNO KRAJIŠKE OPŠTINE

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: