fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 160 godina od rođenja Nikole Tesle

Otvaranjem izložbe fotografija, tekstova, prepiski i drugih radova vezanih za život i stvaralaštvo velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo počelo obilježavanje 160 godina od rođenja ovog genija.

Ljubo Grković
Ljubo Grković

Branislava Milošević iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo, koja je pripremila izložbu, rekla je da ona fotografijama, dokumentima i pismima nudi informacije o životu i bogatom stvaralaštvu slavnog srpskog naučnika.

„Izložbom želimo da predstavimo životni put od inventivnog dječaka Nikole do predanog čovjeka Tesle, put od Smiljana do Njujorka. U okviru izložbe ima zanimljivih priloga kao što je rodoslov porodice Tesla. Tu su i isječci iz strane i domaće štampe vezani za život i, prije svega, naučni rad Tesle“, istakla je Miloševićeva.

Predsjednik Srpskog kulturnog i prosvjetnog društva „Prosvjeta“ iz Istočnog Novog Sarajeva Ljubo Grković istakao je da Tesla nikada nije zaboravio svoj srpski rod, što pokazuju i njegove riječi da se nada da će, ako ostane nešto iza njega, a ostalo je mnogo, biti zabilježeno kao djelo jednog Srbina.

„I mi smo poklonici i nasljednici Tesle i šta god da uradimo za ljudski rod i za svoj narod možemo se smatrati Teslinim nasljednicima“, dodao je Grković.

On je naglasio da je Istočno Sarajevo među prvim gradovima koji obilježavaju 160 godina rođenja genija iz Smiljana.

Nakon otvaranja izložbe održana je svečana akademija „Prosvjete“ sa bogatim kulturno-umjetničkim programom.

Za sutra je planirano predavanje nekadašnjeg profesora na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i dekana Mašinskog fakulteta u Sarajevu Pavla Kaluđerčića o životu i radu Tesle.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Tesla kakvog ne znamo (1): Posvećen svojim vizijama

Na ognjištu Nikole Tesle | Jadovno 1941.

Nikola Tesla u krilu Pravoslavlja | Jadovno 1941.

Čudo Božije pred rođenje Nikole Tesle: Kakav „Božji fenomen …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: