Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBILjEŽAVANjE 118. GODINA OD OSVEŠTANjA CRKVE SVETOG SAVE

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/blazuj.jpg

SARAJEVO, 26. SEPTEMBRA /SRNA/ – U Blažujskoj parohiji će u nedjelju, 28. septembra, biti obilježena 118. godišnjica od osveštanja crkve Svetog Save, u kojoj će biti služen i parastos za Srbe koje su na ovom prostoru ubili austrougarski vojnici u Prvom svjetskom ratu.

Tim povodom u porti ovog hrama biće otkriven i obnovljeni spomenik podignut u pomen na 16 Srba koje su 1916. godine strijeljali austrougarski vojnici.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje ovog događaja upućen je poziv svim potomcima, Srbima sa ovog prostora i ljudima dobre volje da u nedjelju odaju poštu srpskim žrvtama sa područja Blažuja, odakle je 3.500 Srba tokom Prvog svjetskog rata odvedeno u logore u Doboju i rumunskom gradu Aradu.

Sveta liturgija u crkvi Svetog Save u Blažuju počeće u 9.00 časova, nakon čega će biti služen parastos, a potom osveštanje i otkrivanje obnovljenog spomenika, te prigodno druženje potomaka stradalih i Srba sa ovog područja.

Temelj crkve Svetog Save u Blažuju osveštan je na Petrovdan 1896. godine, a hram je osveštao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj /Mandić/ 21. septembra 1897. godine.

Tokom Prvog svjetskog rata austrijska vojska je odnijela tri zvona sa blažujske crkve, a prilikom obnove crkve 1922. godine kupljena su nova.

Najveće zvono teško 386,5 kilograma kupili su vjernici Parohije blažujske, srednje težine 268,5 kilograma kupio je industrijalac inženjer Bogdan Babić i treće težine 99 kilograma kupio je ugledni trgovac i predsjednik Crkvenog odbora Risto Kapor.

Zvona je osveštao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Petar /Zimonjić/ u nedjelju po Krstovdanu 28. septembra 1924. godine.

U porti blažujske crkve podignut je spomenik Srbima koje je 1916. godine strijeljala austrijska vojska.

Crkvu Svetog Save u Blažuju su 1925. godine dva puta posjetili kralj Aleksandar i kraljica Marija Karađorđević.

U posljednjem ratu 1992. godine crkva i parohijski dom su pretrpjeli oštećenja. Nakon rata pristupilo se obnovi crkve i doma zaslugom paroha Zorana Jerinića.

Osveštanje obnovljene crkve izvršio je 10. oktobra 1999. godine Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj /Mrđa/ uz sasluženje više sveštenika.

Parosi u ovoj crkvi bili su Stevan Trifković, Risto Jokanović, Petar Lalić, Relja Spahić, Simo Begović, Vasilj Tunguz, Savo Bradonjić, Đuro Ilić, Momir Vasiljević, Zoran Perković i Zoran Jerinić.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Pravoslavna crkva sv. Save u Blažuju sa grobljem, opština Ilidža, graditeljska cjelina

Napad na crkvu u Blažuju – čin koji nema opravdanja

Održana služba na Badnje veče u Hramu sv. Save u Blažuju

 

 

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: