Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

OBILjEŽAVANjE 118. GODINA OD OSVEŠTANjA CRKVE SVETOG SAVE

Datum objave: petak, 26 septembra, 2014
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/blazuj.jpg

SARAJEVO, 26. SEPTEMBRA /SRNA/ – U Blažujskoj parohiji će u nedjelju, 28. septembra, biti obilježena 118. godišnjica od osveštanja crkve Svetog Save, u kojoj će biti služen i parastos za Srbe koje su na ovom prostoru ubili austrougarski vojnici u Prvom svjetskom ratu.

Tim povodom u porti ovog hrama biće otkriven i obnovljeni spomenik podignut u pomen na 16 Srba koje su 1916. godine strijeljali austrougarski vojnici.

Iz Organizacionog odbora za obilježavanje ovog događaja upućen je poziv svim potomcima, Srbima sa ovog prostora i ljudima dobre volje da u nedjelju odaju poštu srpskim žrvtama sa područja Blažuja, odakle je 3.500 Srba tokom Prvog svjetskog rata odvedeno u logore u Doboju i rumunskom gradu Aradu.

Sveta liturgija u crkvi Svetog Save u Blažuju počeće u 9.00 časova, nakon čega će biti služen parastos, a potom osveštanje i otkrivanje obnovljenog spomenika, te prigodno druženje potomaka stradalih i Srba sa ovog područja.

Temelj crkve Svetog Save u Blažuju osveštan je na Petrovdan 1896. godine, a hram je osveštao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj /Mandić/ 21. septembra 1897. godine.

Tokom Prvog svjetskog rata austrijska vojska je odnijela tri zvona sa blažujske crkve, a prilikom obnove crkve 1922. godine kupljena su nova.

Najveće zvono teško 386,5 kilograma kupili su vjernici Parohije blažujske, srednje težine 268,5 kilograma kupio je industrijalac inženjer Bogdan Babić i treće težine 99 kilograma kupio je ugledni trgovac i predsjednik Crkvenog odbora Risto Kapor.

Zvona je osveštao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Petar /Zimonjić/ u nedjelju po Krstovdanu 28. septembra 1924. godine.

U porti blažujske crkve podignut je spomenik Srbima koje je 1916. godine strijeljala austrijska vojska.

Crkvu Svetog Save u Blažuju su 1925. godine dva puta posjetili kralj Aleksandar i kraljica Marija Karađorđević.

U posljednjem ratu 1992. godine crkva i parohijski dom su pretrpjeli oštećenja. Nakon rata pristupilo se obnovi crkve i doma zaslugom paroha Zorana Jerinića.

Osveštanje obnovljene crkve izvršio je 10. oktobra 1999. godine Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj /Mrđa/ uz sasluženje više sveštenika.

Parosi u ovoj crkvi bili su Stevan Trifković, Risto Jokanović, Petar Lalić, Relja Spahić, Simo Begović, Vasilj Tunguz, Savo Bradonjić, Đuro Ilić, Momir Vasiljević, Zoran Perković i Zoran Jerinić.

 

Izvor:https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Vezane vijesti:

Pravoslavna crkva sv. Save u Blažuju sa grobljem, opština Ilidža, graditeljska cjelina

Napad na crkvu u Blažuju – čin koji nema opravdanja

Održana služba na Badnje veče u Hramu sv. Save u Blažuju

 

 

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top